Incalzirea globala afecteaza nu numai mediul climatic, ci si mediul politic. Supraincalzirea de pe scena politica romaneasca ar putea sa aiba insa un efect mai devastator decat modificarile climei. Si asta deoarece clocotul in care a dat cazanul politic are urmari imediate. Declaratia de ieri a premierului Calin Popescu-Tariceanu - cum ca el nu are un conflict cu presedintele Traian Basescu si ca personal se preocupa in principal de problemele cetatenilor, fara a-si irosi timpul pentru probleme care genereaza doar o atmosfera tensionata - nu are deloc darul sa linisteasca opinia publica.
Punctul mort in care s-a ajuns in plan politic a fost determinat de un calcul gresit al presedintelui si al partidului pe care l-a condus pana la preluarea mandatului. Este posibil ca sa se fi mers pe scenariul din legislatura 1996-2000, cand democratii, in frunte cu acelasi Basescu, au tinut in sah Guvernul CDR. Daca atunci figura a tinut, acum scenariul a esuat lamentabil. Liberalii au o sustinere deloc discreta din partea Opozitiei, fara sa fie vorba neaparat de o intelegere subterana, asa cum reclama democratii si chiar presedintele Basescu. Pur si simplu potrivnicii isi unesc fortele impotriva unui dusman comun. Este clar ca o astfel coalitie anti-Basescu si anti-PD nu poate fi benefica pentru o buna guvernare si cu atat mai putin pentru o afirmare a Romaniei in concertul european.
Reformarea clasei politice este un deziderat al presedintelui Basescu, care a fost salutat in numeroase randuri. Numai ca, atunci cand el este pe cale sa se realizeze pe ici, pe colo, intervin forte greu de nominalizat, dar extrem de eficiente. Acest lucru ne este demonstrat de ceea ce s-a intamplat in ultima vreme la DGA. Entuziasmul tineresc al conducerii acesteia a fost repede inabusit. Dar, spre deosebire de cazul Monica Macovei, nimeni nu le sare acum in ajutor acestora. Nu este greu sa ne inchipuim de ce.
Lupta impotriva coruptiei este un domeniu extrem de sensibil si nu se poate face cu jumatati de masura. Mai bine zis, o faci sau n-o faci. Pasul inapoi care este pe cale de a fi facut nu poate trece neobservat si, mai ales, nu poate ramane fara urmari. Cei care vor ca aceasta ofensiva impotriva coruptiei sa fie compromisa vor trece ei la contraatac. Sa lasi sa se deschida numai si o singura bresa in aceasta lupta inseamna sa te declari invins.