Sanatate este raspunsul oricarui locuitor al plaiurilor mioritice cand este intrebat ce-si doreste cel mai mult. Nu avere, nu un sejur pe Marte, nu cine stie ce delicatese. Raspunsul vine repede, aparent ca un gest reflex. Este un lucru pe care-l inregistreaza, matematic, si sondajele. Teama romanului de boli este mereu in top, inainte de teama de razboi sau de saracie. Sanatos sa fiu, ca le rezolv pe toate este totdeauna argumentul. Sau, altfel spus, sanatatea e mai scumpa decat toate.
Teama romanului de boli n-a pornit niciodata de la faptul ca tratamentele ar fi scumpe sau ca trebuie sa dai o gramada de bani la doctori ca sa te scape. Dar ceea ce se intampla acum in sistemul de sanatate, aceasta criza devenita cronica, parca tocmai asta vrea sa confirme. Desi contributiile la asigurarile de sanatate sunt cele mai mari dintre toate darile pe care le suportam, banii nu ajung niciodata. Ce-i drept, salariile sunt mici, angajati putini in comparatie cu populatia activa si, ceea ce este mai grav, tot mai multi bolnavi pe zi ce trece. Cu toate astea, ceva scartaie in sistemul de sanatate, inca excesiv etatizat. Reformele de pana acum n-au fost decat imbunatatiri formale. Inca nu s-a gasit administratorul ideal. Se amana la nesfarsit solutia administrarii fondului de sanatate de un organism, daca nu independent, cel putin neutru actului de guvernare. Un organism care deja exista - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Multi am crezut ca numirea lui Mircea Cinteza la carma Ministerului Sanatatii va avea efecte dintre cele mai bune. Nimeni nu se indoieste de capacitatea acestuia si de bunele lui intentii, dar situatia pare sa-l depaseasca. Sindicalistii sanitari cred ca sistemul ar putea intra in colaps daca la prima rectificare de buget nu vor fi alocati bani mai multi Sanatatii. Grea treaba pentru Ministerul Finantelor, chiar daca se lauda ca incasarile de la contribuabili au crescut in ultima vreme.
Avem un sistem de sanatate bolnav. Nu exista medicamente pentru tratarea lui si nu se gaseste nici specialistul care sa puna un diagnostic precis. Ceea ce se vede este doar betesugul si suferinta. Exact lucrurile de care ii este teama romanului cel mai mult. Se vede insa ca, pana la urma, de ce ti-e frica nu scapi.