Se spune ca in aceasta saptamana parlamentarii vor decide daca il vor mai suspenda ori ba pe presedintele Traian Basescu. Ceea ce parea la un moment dat irevocabil, a devenit deodata discutabil, din cauza anuntului-soc privind o posibila demisie a presedintelui imediat dupa votarea suspendarii. Indiferent de ce se va intampla, taraboiul, tambalaul, babilonia din tara nu se vor opri cu una, cu doua. Clasa noastra politica nu se mai poate debarasa de metehnele si naravurile innascute si transmise ereditar, fara a se tine seama de vopseaua care-i coloreaza formal orientarea. Spunea, cu aproximativ un secol in urma, Gheorghe Braescu: "Eu cred ca toate pacatele noastre izvorasc dintr-o cauza unica: lipsa de pudoare, de simt moral la clasa conducatoare". Si nu gasim vreo piedica sa nu ii dam dreptate ca si astazi este la fel.
Spre argumentare, iau la intamplare doua dovezi de ultima ora. Prima. Aflam, dintr-un cotidian central serios, ca la Camera Deputatilor, la cerere, asadar in urma unei adrese speciale, o firma din Bucuresti a trimis oferta sa pentru un abonament "VIP+" de 1.053 euro, anual, de persoana, la pret promotional, prin care s-ar oferi parlamentarilor servicii de fitness, sauna uscata sau umeda si jacuzzi. Avand in vedere antecedentele, informatia nu ar trebui sa ne surprinda. Ne sunt inca proaspete in memorie privilegiile aprobate de senatori si deputati, pe la debutul actualei legislaturi, pentru ei si familiile lor. Toate ar fi recompense meritate, din bugetul tarii, dupa atatea eforturi depuse in slujba neamului si a natiei.
Un lucru ramane, in aceste conditii, mai greu de priceput. Daca siroiesc asa de torential sudorile pe fruntile si trupurile lor in cele doua-trei zile de program intensiv la Camere, de ce le-ar mai fi necesara o transpiratie in plus prin cele chinuri la sala de fitness-uri si alte fineturi? Nedumerire sporita, dupa ce mai intram in posesia unor amanunte si mai coplesitoare despre truda lor cotidiana.
Trecem peste stirile obisnuite pe care le auzim frecvent ca la cutare comisie, ori intr-o anumita sedinta in plen, dezbaterile programate in atatea si atatea zile normale de... munca s-au amanat din lipsa cvorumului. Si ne oprim la data de 11 aprile a.c., pentru a inregistra prezenta deputatilor la vot, o activitate, sa recunoastem, istovitoare...
La ora 12,47, cand s-a supus spre adoptare Proiectul Legii 508/2002 privind aprobarea Ordonantei de Guvern nr.73/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat, dintr-un total de 328 deputati, erau prezenti 189 si absentau 139, pentru ca doar doua minute mai tarziu - sesizati ce consum de timp solicitant se inregistreaza de la un act normativ la altul-, la 12,49, la votul final asupra Proiectului Legii 144/2007 de reglementare a activitatii Camerelor de Comert si Industrie din Romania, sa mai apara - de pe culoare, de la bufet, Dumnezeu mai stie de pe unde - sase deputati in sala, numarul celor prezenti ajungand la 195. Si exemplificarile ar putea continua. Cu specificarea, deloc de neglijat, dupa cum ne-au demonstrat-o colegii din presa audio-vizuala, ca multi dintre parlamentari, atunci cand sunt intrebati ce au votat, habar n-au pe ce lume sunt. Demagogia, urmata de infumurare si, la scurt timp, de sfidarea alegatorilor, acestea-s armele parlamentarului de astazi.
Ca si ale guvernantilor. Si astfel zabovim la o alta proba convingatoare de pudibonderie politica. Cabinetul Tariceanu 2 are de gand sa propuna, mintenas, Parlamentului un proiect legislativ privind inlocuirea sefilor de servicii deconcentrate o data cu schimbarea Executivului, pe motivul, vezi Doamne, descoperit abia acum, ca aceste functii ar fi politice, si prin aceasta noua stratagema evidenta de promovare a clientelismului de partid s-ar evita "vesnicele harjoneli de la fiecare remaniere". Ce simt moral abundent i-a inundat pe cei care s-au restructurat de doar cateva zile! Altminteri, nu e vorba de niciun fel de coincidenta ca, la aceasta ora, in teritoriu, numeroase functii din administratia locala sunt ocupate de reprezentantii fostului partener inlaturat de la guvernare.
Semn ca razboirile politice nu vor conteni prea curand. Putin le pasa dregatorilor actuali ca tara e la anaghie, in degringolada, fara orizont, cu toate ca a aderat la Uniunea Europeana. Absenta simtului moral este astazi un adevarat principiu de legitimare a faptelor politicienilor nostri vremelnici, metamorfozati diabolic in boieri ai banului public.
Ceea ce este natural. Observatia de peste veac a aceluiasi Braescu isi mentine, din pacate, valabilitatea pana in aceste clipe: "onoarea scade intr-o societate hipnotizata de valoarea banului."