Situatia exploziva din Georgia i-a prilejuit presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o iesire de exceptie la rampa. Turneul (asa-zis informal) pe care l-a efectuat timp de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Republica Azerbaidjan, Georgia si Republica Turcia pare, la o prima evaluare, un succes. Cartitorii spun insa ca actiunea rapida a lui Basescu a fost doar o miscare oportunista, avand in vedere ca presedintele se afla intr-o acuta lipsa de idei pentru a lua prim-planul scenei politice in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.
Totusi, indiferent de felul in care isi motiveaza insusi actorul luarea deciziei de a merge direct intr-un teatru de razboi, actiunea lui Basescu a fost una curajoasa. Mai ales din perspectiva primelor concluzii pe care el insusi le-a prezentat vineri opiniei publice romanesti si internatioanle. Urmeaza, dupa cum singur ne-a asigurat Basescu, o prezentare si mai detaliata a constatarilor pe care le-a facut in turneul europeano-asiatic, dupa care le va trimite oficial Uniunii Europene si NATO.
Pare cinic, dar conflictul din Georgia i-a venit ca o manusa lui Traian Basescu. Absent multa vreme din politica externa a Romaniei si din cea internationala, lui Basescu i s-a oferit sansa uriasa de deveni util axei Bucuresti-Londra-Washington, pe care el insusi a inventat-o. Faptul ca - dupa cum spune Basescu - din proprie initiativa, si nu la comanda UE, NATO sau SUA, a initiat acest turneu si a decis sa-si prezinte concluziile forurilor internationale dovedeste ca Basescu isi doreste cu ardoare sa joace un rol in arena internationala. Vom vedea si cu ce rezultate, in sensul ca si Rusia il va baga in seama, sau ca expertiza sa va fi promovata de UE, NATO si SUA in negocierile cu Rusia. Fiindca, asa cum spunea presedintele Romaniei, fara Rusia nimic nu se va putea face nimic, mai ales in cazul Georgiei.