Pacientul, dupa ce a incercat citeva zile sa se doctoriceasca singur, vede ca nu se simte nicidecum cum ar trebui si se decide sa isi incerce norocul, poate o fi doctorul la cabinet. Cind insa ajunge omul la usa medicului, surpriza. "Plecat la Botosani la Casa de Asigurari " sau, si mai bine, "Plecat pe teren la o urgenta ". Nu degeaba cele mai multe sanctiuni date de Casa medicilor de familie au fost pentru nerespectarea programului de lucru. Atunci omului nu-i ramine de facut decit sa mearga la spital "la oras ", unde va trebui sa suporte iar reprosurile medicilor de la Urgente, care ii spun ca nu are ce cauta acolo fara trimitere. Cam aceasta este situatia actuala cu mare parte dintre medicii de familie, si cu o si mai mare parte dintre pacientii lor. Spun mare parte, pentru ca mai exista citiva in oras, care si-au dat seama ca a fi medic de familie inseamna sa-ti vezi pacientul la fata din cind in cind.
Chiar daca si ministrul Sanatatii a criticat public acest comportament, asta nu inseamna ca abia acum a aflat ca undeva gresesc. Poate gresesc atunci cind lasa cabinetul pentru alte afaceri timp de citeva zile la rind fara macar sa treaca sa vada ce mai face asistenta care suporta toate injuraturile pacientilor. Sau poate gresesc atunci cind, intr-un gest marinimos, lasa parafa chiar acelei asistente. Sau poate gresim noi, ca nu-i intelegem.
Bineinteles ca ministrul actual nu s-a gindit doar la binele romanului de rind. Inca nu avem in tara politicieni atit de rasati. Interesul major este legat tot de buget. Buget din care ar mai ramine bani daca medicii de familie chiar ar contribui la proflaxie, unde se cheltuie mai putin decit pe tratarea bolii, care se face in spital. Asa s-a ajuns la propunerea ca medicul de familie sa nu mai ia bani pe numarul de pacienti de pe liste, ci strict pentru serviciile medicale efectuate.
Deocamdata noroc cu isteria provocata de gripa aviara, ca face si medicul de familie cunostinta cu mai toti cei de pe liste, care se intereseaza zilnic daca li se face vaccinul.
Medicii de familie sint cei mai nehotariti din intreg sistemul sanitar. Vor sa-si cumpere cabinetele, insa cind statul le permite acest lucru, nu mai sint multumiti. Vor si terenul, pentru un eventual garaj. Au vrut sa fie mai bine platiti. Statul spune sa fie platiti per servicii si nu pentru numarul de pacienti, insa nemultumirile vor aparea imediat in legatura cu modalitatea de plata.
Oricine ar gresi aici, s-ar putea sa se intimple ceva. Poate medicii de familie sa fie medici, sa-si vada pacientii, sa-i cunoasca, nu doar sa se lupte sa aiba peste 3.000 de asigurati pe liste, pentru a primi o suma mai mare de la CJAS. Asa cum pentru o casa trainica trebuie asigurata o temelie pe masura, si fundatia sanatatii in Romania, care sint medicii de familie, trebuie revizuita complet pentru ca a fi un pas mai aproape de ceea ce ne dorim cu totii. Sa fim sanatosi.