Mare inspiratie pe consilierii prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu ori pe membrii PNL care i-au impus primului motociclist al tarii sa stabileasca zilele de 1 si 15 iunie ca date ale alegerilor locale! Nu stiu cat s-or fi scremut sa aleaga aceste date, dar de dat in bara au dat-o rau de tot. Premierul amator de "futbol", indiferent ca e tricolor sau alb-visiniu, a semnat ca primaru' si asta a fost. Pe cine intereseaza? (A, sa ma scuze distinsii locuitori din Stefanesti, Sinesti si de prin Giurgiu ori alte localitati unde propaganda electorala se face cu pumnul ori cu matele date pe afara!) Pe majoritatea romanilor in niciun caz, pentru ca europenele de fotbal sunt mult mai interesante cu siguranta, fiind siguri ca, pe oricine ar alege, lor nu le va fi nici mai rau nici mai bine si de imbuibat cineva tot se va imbuiba.
In vreme ce partidele se dau cu capul de pereti sa mai castige o primarie doua, in special a Bucurestiului, romanul se gandeste cine va juca in meciul urmator al Romaniei. Nimeni nu se va grabi sa raspunda la intrebarea Blaga sau Oprescu, ci "Va juca Mutu?", "Da gol Mutu?", "Il tine umarul pe Chivu?", "Mai poate Banel sa mai alerge?".
Si daca e sa vorbim si de fotbal, meciul cu Franta i-a buimacit pe toti. Indiferent pe ce canal s-au butonat televizoarele luni seara, parerea unanima a "oamenilor de fotbal", care deja au ajuns sa formeze o clasa sociala, alaturi de cea a analistilor politici, a fost ca 0-0 cu Franta a fost un rezultat mare. Bag seama ca restul de vreo 20 si ceva de milioane de romani au vazut cu totul si cu totul altceva: Romania s-a aparat cu opt oameni, Mutu nu a contat in joc, Nicolita a alergat pana I-au iesit ochii, iar Daniel Niculae a facut si el ce a mai putut. In rest, nimic si nimic. Doar regrete, ca nu am castigat! Pai cum sa castigam cand ne aparam si nu avem niciun jucator care sa aiba ca sarcina de joc golul? De dragul rezultatului se sacrifica totul? Oare chiar asa, scopul scuza mijloacele? Si daca Romania nu se va califica in sferturi tocmai pentru ca nu a atacat in meciul cu Franta?
Si daca cineva imi poate raspunde la aceste intrebari, ii mai pun una, tot de baraj: daca Romania a cautat victoria in meciul cu Franta - sa recunoastem, o umbra a echipei de acum doi ani, de la Mondiale - Dica de ce a fost trimis pe teren mai putin de jumatate de minut, ca de atins mingea nu a atins-o?
Si nu stiu ce ma face sa cred ca actualul Executiv se va lauda cu "succesul organizatoric al alegerilor locale" asa cum se lauda si oameni de fotbal cu acest chinuit de 0-0 cu Franta. Ca la fotbal cred ca multi ar fi preferat ca nationala sa piarda, dar sa joace fotbal, sa aiba ocazii de gol.