Printre efectele imediate ale incercarii DNA de a scoate la iveala si unele cazuri de mare coruptie se numara - pe langa o evidenta stare de neliniste, care i-a cuprins pe cei care se stiu cu musca pe caciula - si adevarate performante in domeniul a ceea ce s-ar putea numi "arta aburirii". Este vorba despre perdelele de abur gros sau de fum in toata regula pe care cei vizati de anchetele in curs incearca sa le arunce in speranta ca li se vor pierde urmele sau macar ca vor reusi sa distraga atentia - daca nu atentia urmaritorilor, macar pe cea a spectatorilor de buna-credinta.
O prima modalitate de aburire este gasirea unor defecte ale celor care ii acuza si care, in acest fel, nu au voie sa-i judece; prin urmare, acuzatii transformati in acuzatori sunt absolviti de vinovatie, oricat de reala ar fi aceasta. La fel ca in anecdota in care, atentionati de niste vizitatori americani ca metroul din Moscova circula aiurea, gazdele din URSS le-au replicat ca respectivele critici nu au nici o valoare pentru ca vin din partea unora care "ii omoara pe negri"!
In loc sa incerce sa explice anumite situatii care contravin legii, cei acuzati de afaceri necurate ataca prin toate mijloacele pe care le au la dispozitie (ei si prietenii lor!) pe cei "vinovati" de faptul ca vor sa afle adevarul. In stilul caracteristic, domnul Nastase incearca sa fie sugubat si vorbeste despre "nebunia lupului", cu trimitere directa la Traian Basescu, sau despre comisarul "sovietic" Daniel Morar, ca si cum acestia ar purta vina pentru faptele sale. La randul sau, Dinu Patriciu muta prim-planul discutiei pe faptul ca i s-au ascultat, in mod nejustificat, telefoanele. Evident ca practica interceptarii telefoanelor in mod nejustificat este foarte periculoasa si poate constitui un atac direct la adresa fragilei noastre democratii. Dar acesta este un alt subiect care va trebui sa fie discutat la modul foarte serios! In prima instanta
insa, domnul Patriciu trebuie sa demonstreze ca acuzatiile care i se aduc sunt nefondate.
Exemple de specialisti in abureli si in aruncatul prafului in ochi sunt multe si nu mai mira pe nimeni ca Monica Macovei a devenit tinta preferata a atacurilor furibunde din ultima perioada. Din pacate pentru cei aflati cu musca pe caciula, duhoarea coruptiei a devenit tot mai grea si poate provoca boli grave! Fapt tot mai greu de acceptat de alegatorii de rand, care nu mai vor sa accepte abureala, oricat de mestesugita ar fi si din orice parte a spectrului politic ar fi lansata.