La sfirsitul saptaminii liberalii din judet au alegeri. Isi aleg conducerea judeteana. Sau, dupa cum stau lucrurile, si-o realeg. Aparent e o chestiune interna de partid care poate sa-i intereseze numai pe membri. In realitate nu este deloc asa, alegerile din PNL ca si din toate celelalte partide parlamentare dar mai ales aflate la guvernare ne privesc pe noi toti. Liderii acestor partide ajung sa schimbe directorii institutiilor statului sau sa voteze legi care ne afecteaza in mod direct. La Botosani, presedintia liberala pare ca si cistigata de actualul sef, Mihai Tabuleac venit cu inovatia menita sa-i asigure numarul necesar de voturi, prin care candideaza cu o echipa. In echipa a avut grija sa-si adune laolalta si inamicii interni, oferindu-le functii mai marunte. Daca nu esti sigur ca poti lupti cu cineva, fati-l prieten, si-a spus Tabuleac iar planul pare a avea sorti de izbinda.
Numai ca intre timp lucrurile s-au mai schimbat in PNL. In primul rind au venit numerosi noi membri care, de cind PNL e la putere, si-au amintit ca au semnat, odata, o adeziune. Acum sedintele de partid se fac cu sala teatrului arhiplina; s-au dus vremurile cind, aflati in opozitie, abia se umpleau doua-trei rinduri. Drept urmare, din nou veniti, sint numerosi cei care se opun lui Tabuleac, reprosindu-i in primul rind amenintarea cu demisia, din primavara, dar si actualul sau aranjament de a ramine sef, prin care transforma alegerile interne intr-o simpla formalitate. Nemultumitii par a se fi grupat in jurul lui Corneliu Popescu, liberal cu state vechi dar care a stat mai mult la Bucuresti in ultima perioada, mai exact de cind a devenit presedintele Regiei Nationale Piscicole. El afirma zgomotos ca ceea ce face Tabuleac pentru a fi reales incalca principiile democratice liberale si in acest fel priveaza partidul de posibilitatea de a alege in mod real un lider. Parerea lui este impartasita si de alti liberali de vaza, cum ar fi Dinu Secrieru, inlocuit in trecut, prin alegeri, chiar de Tabuleac. Dar si de primarul Catalin Flutur care s-a pomenit ca a devenit o prezenta pur decorativa in partidul pentru care a cistigat primaria. Ciudata sau poate calculata este si atitudinea lui Gelu Ciubotaru, exclus din partid anul trecut de Tabuleac si reprimit de bucuresteni, care acum merge pe mina celui care de fapt l-a dat afara.
Una peste alta, PNL a devenit si la Botosani un adevarat viespar in care taberele s-au separat si doresc puterea. Liderii factiunilor, de o parte Tabuleac, care si-a calculat meticulos pasii si Popescu, care a rabufnit exploziv in ultima clipa, invocind principii ce trebuie respectate si nimic altceva. Tabuleac si-a facut campanie electorala, colindind toate organizatiile locale. Popescu, nu. Din acest motiv Tabuleac pleaca, aparent, in aceasta cursa cu prima sansa. Dar, pastrind proportiile, si Nastase, anul trecut, la prezidentiale, a facut la fel, obtinind rezultatul stiut.