Saptamina trecuta am vazut una dintre cele mai "dragute" stiri, spun asta ca s-o fac pe naivul, cel putin pentru moment: un copil de patru ani a fost internat la Spitalul de Urgenta pentru motivul ca se afla in coma alcoolica. Daca ar fi un exemplu izolat, as face bancuri, mai mult sau mai putin reusite despre acest subiect, insa, cum eu consider ca romanii chiar sint un popor care trage la masea, nu mai am chef de glume si as avea chef de-o dusca.

Baiatul aflat in coma alcoolica traieste in mediul rural, iar declaratia mamei este geniala: "Baiatul meu nu bea decit vin". Este ceva normal, din moment ce taranul roman nu face bere sau whiskey, ci doar vin si tuica, dar aceasta din urma este tinuta sub cheie pentru ca stie ca oricind nevasta sau pruncul s-ar putea da la cei citiva litri de "alcool tare". In schimb la butoiul cu vin se duce mai des, asa incit mai uita si usa deschisa, prin urmare partea feminina si minorii fiind de-a dreptul obligati sa devina alcoolici.

De fapt, in realitate, taranul roman inca nu a fost atins de capitalism si de munca cotidiana pe tot parcursul anului, asa incit el nu trebuie sa lucreze cimpul decit 3-4 luni din an, in restul zilelor avind grija de citeva oratanii din curte. Prin urmare, ce ramine de facut in restul anului? Sa consume produsele din crama.

Dar sa nu dam vina doar pe tarani. Intimplator simbata, intre 10 si 11, trec prin citeva cartiere si cel mai mult imi place cind vad crismele cu terase pline dis-de-dimineata. A, sa nu credeti ca oamenii consuma o bere, nu, alcoolicul matinal nu se rezuma la o astfel de comanda si prefera o tuica, in cele mai rele cazuri "un serviciu" de vin.

Bineinteles ca eu sint rau si romanul are voie sa bea tuica la ora 11 dimineata pentru ca este simbata, iar luni se apuca cu zor de cresterea PIB-ului autohton. Cind se va intimpla asta o sa traim ca englezii.

Romanul e prea boem ca sa munceasca in prima zi din saptamina, dupa un weekend plin de grade etilice, asa ca asteapta mijlocul saptaminii. Odata ajuns aici isi da seama ca este mult mai bine sa astepte startul saptaminii urmatoare pentru a se apuca de munca chiar din prima zi. Si, pina sa se gindeasca la munca, s-a si facut simbata dimineata.

Prin urmare copilul de patru ani, ajuns la spital in coma alcoolica, nu reprezinta o stire surprinzatoare, ci este rezultatul vietii duse de unii dintre noi. Din fericire nu sint destul de multe locuri in crismele de cartier simbata dimineata, asa incit unii mai dorm dupa dezmatul de vineri seara si se pregatesc pentru inca o noapte "linistita".

Apropo, citi romani plecati in strainatate beau o tuica simbata dimineata?