Dupa ce ministrii Afacerilor Externe din tarile membre ale Uniunii Europene au decis, la inceputul acestei saptamini, ca semnarea tratatului privind aderarea Romaniei si Bulgariei sa aiba loc la sfirsitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai 2005, plenul Parlamentului European va dezbate in cursul zilei de azi raportul privind progresele inregistrate de tara noastra in acest important demers. Raportul, intocmit de deputatul francez Pierre Moscovici, si adoptat de Comitetul de Afaceri Externe al legislativului paneuropean, recomanda incheierea negocierilor de aderare cu Romania, semnarea Tratatului de aderare in 2005 si aderarea propriu-zisa in 2007.

Comisia Europeana poate, la rindul ei, recomanda Consiliului UE aminarea datei aderarii Romaniei cu un an, pina in ianuarie 2008, daca exista dovada clara a unui risc serios ca tara noastra nu indeplineste cerintele de aderare pina la 1 ianuarie 2007 in anumite domenii . Statele membre pot aproba recomandarea daca aceasta intruneste majoritatea calificata in Consiliul European, formata din liderii Uniunii. Majoritatea calificata inseamna majoritatea statelor din Consiliu, cu 72,27 la suta din voturi, reprezentind cel putin 62 la suta din populatia Uniunii Europene. Teoretic, este nevoie ca 18 state dintre cele 25 sa fie de acord cu propunerea de aminare a aderarii.

In ziua in care a incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana, Romania avea de ales intre doua variante. Una era inchiderea negocierilor in 2005 iar cealalta era o inchidere grabnica dar cu unele conditii suplimentare puse tarii noastre. Negociatorii romani au optat pentru finalizarea dialogului european si cu perspectiva clara de a semna Tratatul de aderare impreuna cu Bulgaria in primavara lui 2005.

Activarea clauzei de monitorizare impusa Romaniei ar putea fi determinata de probleme sau de neindepliniri ale conditiilor negociate in mai multe domenii. Asa, de pilda, la capitolul "Justitie si Afaceri Interne”, tara noastra trebuie sa-si respecte promisiunile in legatura cu securizarea frontierelor, continuarea reformei sistemului judiciar, combaterea coruptiei, cooperarea politieneasca si combaterea criminalitatii organizate. La capitolul "Concurenta” va fi monitorizat controlul de catre Consiliul Concurentei al oricarui potential ajutor de stat, precum si a aplicarii legislatiei in domeniu. si, nemijlocit, legat de aceasta, intarirea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei.

Indiscutabil, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta si pentru perioada urmatoare o prioritate a prioritatilor. Comentind rezultatele celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, presa internationala apreciaza ca in urmatorii doi ani seful statului are misiunea de a-si asuma dificila misiune de a se ridica la inaltimea asteptarilor impuse de angajamentele pe care tara noastra si le-a asumat fata de comunitatea europeana. Dar, nu pentru ca asa spune strainatatea, ci pentru ca asa doreste natiunea romana, Traian Basescu a declarat fara echivoc ca obiectivul sau major, in calitate de presedinte al Romaniei, este in plan extern, integrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a tarii noastre.