Americanii au comemorat in stilul lor evenimentele de la 11 septembrie. Speakeri destoinici, oameni politici si din administratie, si nelipsitii candidati la presedintie au spus celor prezenti si pe toate canalele de televiziune cat de greu au afectat natiunea americana atentatele Al Qaida.
Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a si criticat rimtul lent al lucrarilor de reconstructie de la i"Ground Zeroi", locul unde au avut loc atacurile de la 11 septembrie asupra complexului World Trade Center, din Manhattan.
Doar carcotasii au readus in discutie variantele paralele, care sustin alte posibile scenarii pentru evenimentele de la 11 septembrie 2001. Unii spun ca nu au fost avioane ci niste rachete lansate chiar de armata SUA. Altii cred in teoria ca avioanele ar fi fost teleghidate. Xenofobii cred in teoria potrivit careia evreimea care conduce lumea ar fi pus la cale totul, pentru a declansa ofensiva americana impotriva unui asa-zis terorism mondial. Ei isi sustin supozitia prin faptul ca multi angajati care lucrau in cele doua turnuri si erau evrei de origine, nu ar fi venit la serviciu in acea zi fatidica. Si multe alte teorii ale conspiratiei, care au aparut normal daca vreti, in urma unui asemenea eveniment.
Interesant este faptul ca nimeni nu se intoarce putin in istorie, si in cea recenta, dar si in cea mai indepartata si nu constata ca exista deja o cutuma a administratiei americane in a-si motiva si legitima actiunile militare ulterioare.
7 decembrie 1941 - are loc atacul de la Pearl Harbour. este deja notorie informatia potrivit careia administratia americana de atunci avea informatii precise cu privire la locul, data si amploarea atacului aviatiei japoneze. De ce au tacut mai marii Americii? Pentru a intra in razboi.
1991 - primul razboi din Golf, in care Bush senior ataca Irakul pe motiv ca acesta invadase Kuweitul. Pentru legitimitatea interventiei, americanii si-au intoxicat proprii cetateni cu marturii false ale unor asa-zisi supravietuitori ai atrocitatilor irakienilor in Kuweit. S-a dovenit mai tarziu ca totul fusese un fals mediatic pus la punct cu minutiozitate de catre autoritatile de la Washington pentru a-si justifica interventia militara si declansarea razboiului.
Al doilea razboi din Golf sau razboiul din Irak a fost o actiune imediata dupa 11 septembrie 2001. Conflagratia a urmat declaratiei presedintelui Bush care anunta i"o campanie indelungatai", ceea ce a determinat o modificare a doctrinei militare a SUA prin recursul la i"razboiul preventivi" si refuzul de a recunoaste Curtea Penala Internationala de la Haga.
Pe langa i"motivatiai" 11 septembrie, razboiul din Irak, neincheiat nici astazi, a mai avut ca i"justificarii" existenta unor arme de distrugere in masa, detinute de Sadam, care ar fi pus in pericol i"securitatea mondialai" . Ori, astazi se stie sigur ca aceste arme n-au existat, ca armata irakiana era slaba si fara potenta de razboi pentru a deveni un pericol regional, ca Sadam nu ascundea teroristii cautati de americani.
Ne intrebam, cata legitimitate pentru interventiile militare actuale ale armatei americane mai ofera evenimentele de la 11 septembrie si daca nu cumva unii se gandesc deja la gasirea unor alte i"motivatiii" pentru justificarea actiunilor viitoare ale diriguitorilor lumii.