In urma cu doua sezoane, Steaua reusea cea mai buna performanta a fotbalului romanesc dupa 1989, o semifinala de Cupa UEFA. Cumulata cu parcursul de exceptie al unei alte echipe romanesti, Rapid, eliminata in "sferturi" chiar de "ros-albastri", zestrea de puncte stransa de trupa din Ghencea, dublata de cea din sezonul anterior, plus "bonusurile" dobandite in 2006-2007 de Dinamo si Rapid, ne-au permis sa visam la inceputul acestei toamne, cand am angrenat doua echipe in preliminariile Ligii, si, mai ales, sa avem certitudinea prezentei in cupele europene a nu mai putin de sase echipe in sezonul 2008-2009.
Sa ne bucuram? Mai degraba nu, pentru ca experienta din acest sezon ne-a demonstrat, daca mai era nevoie, ca este mult mai greu sa te mentii in varf decat sa ajungi acolo. Intr-adevar, desi toate echipele romanesti au avut statut de cap de serie, a fost suficient ca adversari mai slab cotati sa prinda 30-40 de minute de exceptie din cele 180 ale unei "duble" pentru ca, pe rand, CFR Cluj, Otelul, Rapid si Dinamo sa spuna "adio" Europei.
Avertismentul fusese dat chiar de catre presedintele FRF, Mircea Sandu, cel care, in urma cu cateva luni, indemna sa nu ne imbatam cu apa rece, ghidandu-se dupa un principiu logic. Pana anul trecut, coeficientul de tara se obtinea impartindu-se zestrea de puncte la trei. Sezonul acesta, aceasta s-a divizat la cinci, iar in urmatorul la sase, iar in conditiile comportarii lamentabile pe plan european din aceasta toamna, asta este echivalent cu un dezastru. Obisnuiti cu coeficienti care ne-au facut liderii Europei in 2006, de-abia am strans un punctaj care, deocamdata, ne situeaza pe locul 24, perspectiva care nu mai poate fi imbunatatita decat de Steaua, a carei misiune devine ingrata, macar din acest punct de vedere.