Urmarind cu atentie sporita, dar si cu oarecare sila festivitatea de premiere a celor "Zece pentru Romania", m-am si gindit imediat la un nume luat absolut la intimplare, coleg de generatie utecista cu Tatulici. Si mi-l si inchipuiam pe acest imaginar intocmind, pe criteriii numai de el stiute, un clasament asemanator. Bineinteles ca atestarea lor n-ar fi putut fi facuta in baza a 17 milioane de votanti, cum a facut-o originalul Tatulici, ca ar fi fost mult prea multi pentru un judet atit de mic, dar macar vreo 400 de mii de electori tot s-ar fi gasit pentru un asemenea studiu sociologic. Sa i-o spuna lui Mutu (locul cinci in topul celor mai buni sportivi) ca 17 milioane de romani, adica mai toti care au mai ramas in tara, au raspuns la sondajul "Zece pentru Romania". Pe mine cel putin nu m-a chestionat nimeni.
La sportivi, ca sa dam un exemplu la intimplare, campionii mondiali si europeni au fost net surclasati de fotbalistii care au ratat a nu mai tin minte cita calificare la un turneu final. Cinci din zece pentru Romania au fost fotbalisti, de la Mirel Radoi, ultimul pe lista la Cristi Chivu, laureatul acestui clasament. Fara discutie ca, la Botosani nici Elisabeta Lipa, nici Georgeta Damian, nici Floarea Ignat - multiplele noastre campioane olimpice si mondiale - n-ar fi putut declasa un Gherine, Colban sau Ivasca de la FC Botosani.
Si artistii ar fi fost pedepsiti de cei 400 de mii de virtuali electori pe aceleasi criterii ideologice. E destul sa ne reaminitim conflictul de la conducerea Teatrului "Mihai Eminescu" ca sa ne dam seama ca intre ideologie si sociologie nu-i decit o diferenta de prefix in mintea amatorilor de audienta nemeritata. Cu alte cuvinte, cine a cintat in campanie cu ailalti sa cinte acum la alta masa, fiindca trofeul trebuie sa revina celor ce se afla acum la putere. Poti fi tu Sofia Vicoveanca, Ioan Cobala sau Daniela Condurache, daca n-ai adeziune la vreun partid aflat la putere, adio nominalizare.
Dar ce, Doamne iarta, ne facem cu oamenii politici? Pe ce criterii ii alegem? Ca la Botosani a cistigat totusi PSD? Fara indoiala ca un top al celor "Zece pentru Botosani" fara alde Cimpanu, Dragus, Tabuleac ori Malaimare nici n-ar fi de conceput. Iar primarele Flutur, daca va continua sa se ocupe mai mult de administratie si mai putin de politica, asa cum i se dicteaza de la partid, s-ar putea sa sara nu doar din topul "Zece pentru Romania" ci si din 1 pentru Botosani.
Si totusi care este rostul acestor clasamente de sfirsit de an, daca nu unul ideologic? Edificator in raspunsul la aceasta intrebare e lista celor zece parlamentari din top, care de la locul ultim ocupat de Nicolae Vacaroiu si pina la locul doi pe care se lafaie Corneliu Vadim Tudor, e compus numai din oameni ai opozitiei de azi. In aceste conditii era aproape firesc ca primul loc sa revina unui reprezentant al puterii, dar unuia aproape inatacabil si acesta a fost gasit in persoana Monei Musca. Cum s-a intimplat de altfel si in topul ministrilor in care Mona Musca figureaza pe primul loc intr-un Guvern din care nu mai face parte de mult. Un ministru care nu mai e ministru sa fie considerat cel mai bun ministru, asta doar intr-o tara echilibrata si democratica cum e Romania se mai poate intimpla.
Ce s-ar fi intimplat daca la Botosani cel mai bun consilier local ar fi fost numit regretatul Loghin iar cel mai bun politician ar fi fost prefectul Cristian Roman, care, dupa cum bine ne-a informat, si-a dat demisia din partid? Bineinteles ca nimic deosebit, fiindca ne-am obisnuit deja sa inghitim pe nemestecate toate balivernele puse la cale de fel de fel de tatulici care poarta in ranita carnetul de utecist.