Neaua cazuta pe plaiurile mioritice i-a bucurat pe unii si i-a intristat pe altii. Printre cei fericiti, in afara pustanilor care si-au scos saniile de la hibernat, s-au numarat agricultorii, cei care au plans cu lacrimi amare ca lipsa zapezii ar putea sa faca mari pagube in productia de grane a anului care tocmai a inceput. Printre cei mai nefericiti sunt, fara indoiala, conducatorii auto, mai ales cei care nu reusesc sa-si scoata masinile dintre blocuri, pentru ca nu au o lopata cu care sa-si faca loc printre nameti.
Peste toti au venit televiziunile, mereu dornice de pareri “la fata locului“, reporterii tinand sa afle parerea cetatenilor despre reactia autoritatilor la “invazia iernii“.
De la celebra, de acum, sintagma potrivit careia “iarna nu-i ca vara“, am aflat pareri peste pareri. Am auzit tot soiul de vorbe, de la injuraturi neaose pana la acceptarea unei situatii care ar urma sa fie rezolvata in cateva ore. De fapt, fiecare dintre cei intrebati si-a mai exprimat inca o data optiunile politice. Cei care simpatizeaza alianta D.A. au declarat ca nu sunt foarte deranjati de intarzierea tramvaielor sau de faptul ca nu reusesc sa-si scoata masinile din nameti. Simpatizantii PSD au gasit numai cuvinte de ocara la adresa celor care nu sunt capabili sa gestioneze o situatie de criza.
De fapt, aceasta, sa-i spunem, “situatie de criza“ demonstreaza inca o data faptul ca nu suntem capabili sa fim, macar din cand in cand, ceea ce s-ar putea numi “oameni ai cetatii“. Cetateni, in adevaratul si bunul inteles al cuvantului, care sa nu astepte ca primaria sa ne curete trotuarul. Este mult mai simplu sa dai vina pe altii.
Toata stima pentru primarul interimar al Capitalei, care a sustinut la un moment dat ca, daca viscolul va continua, va permite doar circulatia mijloacelor de transport in comun. Mai putina stima pentru cei care au facut din declaratia sa un subiect de scandal. Bine ca nu a fost sa se intample. Cert este ca nu avem ceea ce se numeste “buna masura“ si nu suntem capabili sa dam dovada de un minim de discernamant, macar in treburile care ne privesc pe toti, indiferent de optiunile noastre politice.