Victor Piturca este un personaj aparte in fotbalul romanesc. Mereu imbracat in negru, mai mereu morocanos, el pare sa nu fie niciodata in apele lui. Dar, cu siguranta, s-a aflat ca pestele in apa in campania pentru EURO 2008. Iar apogeul l-a atins sambata seara, la Constanta, unde totul i-a mers de minune.
Victoria in premiera cu Olanda i-a adus zambetul pe buze. Mai mult, s-a si exteriorizat, lucru rar la el, mai ales in public. Inainte sa paraseasca gazonul, a confiscat mingea care i-a adus atata bucurie, iar la vestiare s-a pupat cu toti baietii. Semn ca cel poreclit "Satana" are multe parti umane, pe care insa numai el le stie.
Viata i-a oferit o cariera stralucitoarea ca fotbalist, implinindu-se la Sevilla, unde a ridicat deasupra capului Cupa Campionilor Europeni. A lasat ghetele si a trecut pe banca tehnica, unde nu a obtinut o victorie atat de mare precum cea din 1986, dar unde a demonstrat ca antrenorul Piturca este mai tare decat jucatorul Piturca. Iar marile succese le-a obtinut la echipele nationale, de tineret sau de seniori. Doua campanii de calificare incheiate fara infrangere, intre ele intercalandu-se insa un turneu final, cel de tineret, din 1998 - unicul din cariera actualului selectioner -, in care nu a castigat nici macar un meci.
Visul de a fi alaturi de marii selectioneri ai Europei i se poate implini cu o intarziere de opt ani, iar calificarea la EURO 2008 va fi mult mai dulce pentru Piturca decat a fost cea de la EURO 2000. Atunci, meritele ii reveneau mai mult lui Hagi decat lui, "Regele" reintorcandu-se la Nationala dupa multe rugaminti, din partea tuturor. Hagi l-a eclipsat pe Piti, apoi a pus umarul la debarcarea lui, iar Mircea Sandu, partas la evenimentele din 1999, si-a reparat greseala si i-a mai dat o sansa.
Vreme de aproape trei ani, Nationala Romaniei este condusa de Piturca, timp in care tricolorii au pierdut de doua ori, in preliminariile pentru CM 2006, de fiecare data in fata Olandei. Iar revansa a sosit in actuala campanie, in care am luat patru puncte "Portocalei", fara sa luam vreun gol. Olanda ne priveste de jos in sus in clasament, Piti obtinand ce si-a dorit: revansa in fata singurei echipe care l-a batut in meciuri oficiale si netezirea drumului spre turneul mult visat. O calificare obtinuta cu zambetul pe buze.