Bugetarii din justiţie au avut cu siguranţă o vacanţă zdruncinată. Măcar o parte dintre ei au stat cu televizorul deschis să afle care este următoare ţintă a ministrului justiţiei, Monica Macovei. Unii au început deja să îşi facă planuri de viitor... Dar nu pentru un viitor legat de Parchet sau Tribunal, ci pentru unul în care banii vin la plic, sub formă de pensie. Alţii deja se gandesc că au comis numeroase abuzuri şi vor putea merge la o judecată, ce nu va mai ţine cont de relaţii şi afinităţi politice. Dar asta nu ar trebui să întristeze pe nici unul dintre gălăţenii care doresc o justiţie dreaptă.
La Galaţi este însă o realitate faptul că nu avem nici un mare corupt. Toţi cei care s-au aflat la conducerea unor instituţii au fost cinstiţi şi au lucrat ca la carte. Cel puţin aşa au considerat unii procurori care au mers cu ochii închişi pe langă toţi mahării. Au privit drept înainte spre micile furtişaguri, au încătuşat găinari şi au acţionat doar la comandă politică. S-a întamplat probabil ceva de genul: „de cutare nu te legi, pentru că a sponsorizat partidul!”. Iar modul în care arată administraţia locală demonstrează că într-adevăr partidul se află întotdeauna deasupra tuturor. Chiar dacă am dori să schimbăm acest scenariu sumbru, tot nu putem să o facem fără comanda cuiva, care să ne oblige. Un raport al Curţii de Conturi arată că numai o mană de directoraşi din administraţie au dat tunuri de sute de miliarde anul precedent, iar pe cazurile de corupţie apărute în presă nu a dat nimeni nici doi bani. Adică: „Cainii latră, caravana trece!”.
In orice caz, în justiţie se anunţă schimbări dramatice. PNA are un nou şef la Bucureşti, de la Parchetul din Galaţi vor pleca în concediu definitiv mai mulţi procurori controversaţi, iar prin instanţe bantuie neliniştea. Singurii care s-au distrat şi încă se mai distrează în această vară sunt probabil magistraţii care aşteaptă mărirea. Cei care au tăcut la abuzuri, au strans din dinţi şi şi-au spus în gand că va veni şi vremea lor. Numai că noi, ziariştii, ar trebui să ne cumpărăm zece lentile pentru a-i identifica.