Fa-te frate cu dracul, ca sa treci puntea, se spune adesea. Lucru acceptat si promovat chiar si de cel mai bun crestin. Uneori, adica, esti obligat sa faci compromis dupa compromis pentru a ajunge la rezultatul dorit. Mai ales daca acest rezultat iti aduce beneficii imense. Nu mai are rost sa-ti faci procese de constiinta, sa te caiesti ca incalci nu stiu ce lege morala. In mitologia romaneasca, Dumnezeu e chiar frate cu diavolul si amandoi fac lumea. Fartatele, adica Dumnezeu, il pune pe Nefartate, corespondentul diavolului de mai tarziu, sa-i transpuna in realitate viziunile.
Faptul ca succesul in politica este determinat, intr-o proportie covarsitoare, de abilitatea de a face compromisuri nu mai trebuie demonstrat. Intelegerea la care au ajuns premierul Tariceanu si Voiculescu, liderul conservatorilor, face parte din acest joc. Tradat din interior si lovit permanent din afara, Tariceanu este nevoit sa foloseasca din plin arma compromisului. Chiar daca n-ar sti s-o foloseasca, el invata arta manuirii ei din mers. Este posibil ca aceasta noua situatie, creata atat de plecarea conservatorilor de la guvernare, cat si de exodul liberalilor spre Stolojan, sa intareasca pozitia lui Tariceanu. Sau, cel putin, sa-i slefuiasca statura politica. Modul in care va trage sforile pentru a avea permanent sprijin politic in Parlament la initiativele legislative ar putea sa lase impresia ca incalca anumite principii.
Democratii, cum era de asteptat, nu vad cu ochi buni noua atitudine a lui Tariceanu. Ei uita insa ca au venit la putere in urma unui compromis urias. Acela de a primi in Coalitie un partid care a intrat in Parlament pe listele PSD.
Ingrijorarea democratilor nu vine insa din faptul ca Tariceanu isi calca pe inima si se face frate si cu dracul, ca sa treaca legile prin forul legislativ si sa supravietuiasca impreuna cu guvernul sau minoritar. Ei vad ca premierul are la indemana solutii pentru a bara lovitura pe care i-o dau platformistii liberali. Nu s-ar putea spune ca democratii n-ar fi luat in calcul o astfel de varianta. Mai degraba, ei n-au crezut ca Tariceanu chiar va apela la astfel de compromisuri. In aceasta situatie, democratii trebuie sa caute alte cai pentru a forta retragerea premierului. In disperare de cauza, s-ar putea sa faca ceea ce nu le place: sa iasa si ei de la guvernare. Ar fi, daca acest lucru s-ar intampla, in favoarea premierului. Iar democratii nu vor avea decat de pierdut - si ca imagine, si ca priza la electorat. Imprejurare in care numai presedintele Basescu i-ar mai putea salva, facand nu un simplu compromis, ci incalcand Constitutia.