Dupa aproape 10 luni de dezbateri, Legea ANI, referitoare la controlul averilor demnitarilor, a trecut de Senat. Atit scandal s-a facut pe tema adoptarii acestui act normativ, ca parca votul din Senat ne-a luat prin surprindere. Unde mai pui ca senatorii prezenti la sedinta de miercuri au adoptat in unanimitate legea ANI, aceasta intrunind 103 voturi "pentru". Impresionant, daca tinem cont de cite tergiversari a avut parte.

Ciuntita crunt de deputati, refacuta apoi - partial, e drept - si completata cu amendamentele senatorilor, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate are acum puterea si instrumentele de verificare a averilor. O singura problema: este subordonata Senatului, deci se afla sub directa si stricta supraveghere a politicului. Legea nu este perfecta. La o privire mai atenta descoperim si alte hibe. Dar care act normativ adoptat in ultimul deceniu si jumatate a fost perfect? Sa fim seriosi!

Dezbaterile din plenul Senatului au durat aproximativ doua ore si discursurile politicienilor de la tribuna au fost axate pe critici la adresa fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, cea care a initiat legea. In opinia senatorilor parlamentarii sint cei carora le revine meritul de a fi creat actuala lege, diferita de cea gindita de Macovei.

Vom vedea pe parcurs cit de buna e legea in actuala varianta, dar deja se intrevad unele probleme. Spre exemplu, ne punem deja intrebarea: cum e posibil ca senatorii sa dispuna asupra activitatii institutiei care controleaza, printre altele, si averile lor? Pai senatorii decid componenta Agentiei si ii controleaza bugetul. Asa au stabilit distinsii parlamentari si parca-parca ceva nu e in regula. De altfel nu ar fi prima data cind parlamentarii voteaza legi gindindu-se cu teama la faptul ca s-ar putea intoarce impotriva lor. Ca doar sint si ei oameni... Iar cind e vorba de o lege facuta special pentru a-i verifica pe cei care detin pozitii care le ofera influenta in societate, teama e mult amplificata. In aceste conditii parca ne incearca un sentiment de scepticism.

Dar un lucru e bun: avem o lege, deci... sa-i dam drumul la treaba. Asteptam cu nerabdare primele verificari si, de ce nu, primele averi ilicite confiscate.