In ultima vreme, romanii sunt realmente agresati de reclamele bancilor care acorda credite pentru populatie, de oricare tip ar fi ele. "Credite pentru toate buzunarele", "fara giranti si fara avans", "imprumuturi ipotecare si pentru nevoi personale cu termene de rambursare de zeci de ani" sunt numai cateva dintre titlurile spoturilor publicitare care ne invadeaza mintea si atunci cand ne uitam la televizor sau ascultam radioul, si atunci cand citim vreo publicatie. Toate aceste credite sunt prezentate tentant, avand acel vino-ncoa, acel "carlig" care te agata si te aduce in fata ghiseului bancar. Acolo insa se cam schimba treaba. Afli ca iti trebuie ceva acte si lucrurile nu stau asa cum sunt prezentate prin reclame. Mai afli ca, daca lucrezi ca liber-profesionist sau castigi bani pe diverse contracte, cum ar fi cele de drepturi de autor, este cam dificil sa primesti prea multi bani pe credit. Mai poti sa dai de vreun functionar bancar plictisit si mai de moda veche care iti calculeaza aiurea plafonul de creditare si te trezesti ca poti obtine de la banca respectiva doar un imprumut echivalent cu castigul tau lunar. Bancherul iti va arata ca, daca pentru un salariu lunar de 2.200 RON poti obtine un credit de nevoi personale de 10.000 de euro, ei bine, pentru un salariu cu doar 300 RON mai mic, adica de 1.900 RON, banca te poate imprumuta pe 10 ani doar cu 3.000 RON, adica cu putin mai mult decat castigi lunar.
Noroc ca s-a introdus obligativitatea afisarii dobanzii anuale efective, cunoscuta DAE, ca altfel una aflai in reclame si in alti termeni stateau lucrurile la ghiseu. Oricum, bancile au gasit un subterfugiu si la DAE. Introduc tot felul de comisioane de administrare, care, in fapt, ridica cheltuiala totala cu creditul.
Cu alte cuvinte, ineficienta legislatiei ce priveste reclama mincinoasa conduce la confuzii, poate da peste cap calculele unei familii, poate ruina pe altii. Intrecerea interbancara in atragerea de clienti se arata astfel de neoprit si da un semnal tot mai puternic de primitivism chiar si in acest sector, sa-i zicem de elita.