Mircea Geoana a invitat partidele de stinga sa faca un pol al social democratiei. Ideea mai veche, lansata de mos Ion Iliescu, are probabil ca scop re-atragerea acestuia in PSD. Insa pesedistii au ajuns la concluzia ca nu e deajuns si au mai lansat un plan de genul Renasterea Romaniei. Cele mai importante puncte sint votul uninominal si Parlament unicameral.
Nu mai are rost sa spun ca sintem cu totii de acord cu votul uninominal. In fiecare legislatura, un sef de partid a propus asa ceva si, din varii cauze, nu s-a mai putut trece la asa un sistem electoral. Cauzele au fost de fapt framintarile din partide, din toate partidele, la auzul vestii ca nu se mai pot trece pe liste, politicienii au sarit ca arsi.
Probabil si aceasta noua initiativa va avea aceeasi soarta. Ginditi-va doar asa ca exercitiu, ce ar inseamna sa votam oameni si nu liste si ce ar insemna ca parlamentarii sa fie mai putini, intr-un parlament unicameral. In primul rind PSD s-ar sinucide politic, cred eu. Cine ar vota oameni de genul Mischie, Oprisan, Hrebenciuc, etc, cum s-ar alege ei, daca nu ar fi pe o lista de partid? Nici la opozitie nu e mai roza situatia, imaginati-va ca deputatul Dragus de exemplu ar fi candidat singur, fara partid, dupa ce nici membrii din propriul partid nu au fost de acord sa il voteze. Sau altii, pe cine ati vota, ca nu e Dragus neaparat exemplul negativ.
Practic votul uninominal ar aduce dupa sine necesitatea nasterii unei noi clase politice. Politicienii pe care ii cunoastem noi, asa cum ii cunoastem, ar trebui sa vina in fata electoratului si sa le obtina voturile. Eu nu vad cum ar putea face asta alesii nostri de pe liste, indiferent ca sint nationali sau locali. Mai ales locali, uitati-va ce haos este acum in viata politica a judetului. Daca la votul pe liste absenteismul este asa de mare, atunci cind vor trebui votati oameni, probabil nu va mai veni la vot aproape nimeni. Lipsa de optiuni constatata si la votul pe liste va fi mult mai clara si mai vizibila. Activitatea politicienilor, ce si cum au facut nu ar mai putea fi ascunsa in dosul unei liste.
De aceea deocamdata votul uninominal ramine o goanga cu miros electoral, nu ii vad nici pe pesedisti fiind de acord cu asa ceva. Nici politicienii de la Alianta nu or sa vrea, pentru ca nu va mai veni Basescu sa le cistige alegerile, vor trebui sa si le cistige singuri.
Asa ca nu este decit inca un paradox al Romaniei. Un lucru bun propus de politicieni, poate singurul, dorit de toti romanii care vor sa scape de amatorii care ne conduc, nu se poate face. Asta nu ma impiedica sa sper totusi, macar ca la alegerile viitoare ii vom baga pe git lui Mircea Geoana declaratiile facute ieri.