Voia Domnului este invocata in diverse situatii, dar mai ales in cazul nenorocirilor si a mortii. Este un mod de acceptare a destinului. Omul de rand merge chiar mai departe atunci cand spune, chiar intr-un cantec, "Haida, haida, nu-i nimic". Moartea nu este, adica, nimic altceva decat disparitia fizica, dar nu si spirituala. O simpla trecere, pe principiul fizic potrivit caruia in natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul de transforma. Vointei Domnului nu i te poti impotrivi decat daca El insusi ti-a luat mintile sau daca tu alegi calea gresita, cu asumarea riscului de a fi pedepsit intr-un fel sau altul.
Cand se spune despre cineva ca umbla in voia Domnului inseamna ca acela este un om profund credincios. Si nimic nu poate fi mai de apreciat decat situatia in care acel om este politician, chiar sef de stat. Dupa ce multi ani la rand a fost blamat faptul ca in fruntea statului se afla un liber-cugetator, Ion Iliescu adica, in anii din urma avem ca presedinte un om care se declara profund religios. Traian Basescu a afirmat in mai multe randuri ca este un crestin care s-a lasat si se lasa in voia Domnului, fie ca marinar, fie ca presedinte. Voia Domnului a fost invocata si dupa referendumul din 19 mai. Presedintele se crede ocrotit de Dumnezeu si, mai mult, crede ca Dumnezeu face politica. Asta n-ar fi nimic daca, in strafundurile lui, presedintele n-ar avea o viziune proprie despre voia Domnului. In sensul ca Dumnezeu este partinitor, ceea ce este profund neadevarat.
"Si eu stiu cei trei piloni ai credintei: sa fii impacat cu Dumnezeu, sa fii impacat cu tine si sa fii impacat cu semenii. Uneori insa, ca sef de stat, poti fi impacat cu Dumnezeu si cu tine, dar nu poti fi impacat cu toti semenii. Cei cu care nu te poti impaca trebuie schimbati, tara trebuie schimbata", declara recent Basescu. Asa o fi, numai ca trebuie sa ne punem problema si in sens contrar. Cum ca este voia Domnului sa nu se poata impaca presedintele cu unii dintre semeni tocmai pentru a-i arata acestuia cat de limitata este puterea lui.
Presedintele ne explica el insusi cum stau lucrurile: "Imi mai place un lucru care functioneaza in sistemul marinei civile: eroarea comandantului este considerata voia Domnului. Niciodata, un comandant, daca nu este baut in momentul in care face o eroare de navigatie si pune nava pe uscat sau genereaza o coliziune, niciodata nu este judecat. Eroarea comandantului este voia Domnului". Viziune pe care o aplica si sefului statului, fortandu-ne sa intelegem ca erorile lui Basescu ca presedinte sunt si trebuie sa fie voia Domnului.