Iata ca, alaturi de fostul sef al Politiei judetene si presedintele Consiliului Judetean a afirmat ca il santajeaza ziaristii pentru a-l tapa de bani. Cel putin Constantin Contac a hotarit sa nu mai cedeze, cu toate ca asta a facut ani buni, lasindu-se scurs de parazitii de presa care ii tot aratau perspectiva de a-l umple de cerneala, pentru fapte reale sau inventate. Iar el, infricosat, platea. Constantin Contac a patit ceea ce patimesc toti santajatii, adica a inceput sa plateasca din ce in ce mai mult, incurajindu-i pe asazisii ziaristi, facindu-se la fel de vinovat ca si ei. Poate ar mai fi platit si in ziua de azi, insa s-a convins de inutilitatea cheltuirii acestor bani pentru ca, daca se afla in centrul unui eveniment, indiferent daca acesta era de bine sau de rau, citea oricum a doua zi in Monitorul cu precizarea ca de fiecare data era invitat sa-si spuna si el punctul de vedere, asa cum este normal si deontologic. Renuntarea la finantarea tipariturilor de santaj ramine insa un gest curajos facut de Constantin Contac si este neindoielnic ca va fi urmat si de altii.
Santajul prin presa este o inventie a politicienilor, preluata cu mare entuziasm de intreprinzatori care, simtind momentul, s-au grabit sa scoata tiparituri de circulatie restrinsa numai la mediul pe care il exploatau, adica politic. Daca un poltician dorea sa-si balacareasca oponentul, comanda pe bani un articol corespunzator la respectiva tiparitura, iar a doua zi jubila in vreme ce oponentul politic se necajea cu toate ca, in fapt, este posibil ca doar ei si apropiatii sa fi citit respectiva tiparitura. Soiul acesta de afacere, fara nici un fel de legatura cu presa, a tinut pina cind intreprinzatorii au dorit mai multi bani, amenintindu-si fostii clienti ca publica articole nefavorabile lor. Unii, nu multi, s-au lasat scursi.
Evident, toata pleiada de tiparituri care se autointituleaza ziare nu fac altceva decit sa scada credibilitatea ziarelor adevarate. Pentru aceste facaturi pe hirtie putinii lor cititori sint un mijloc de care se folosesc pentru a tapa de bani pe cei santajati pentru ca asemenea fituici nu si-au propus nici un moment sa informeze, ci sa strimbe adevarul dupa cum le pica bine.
Zice-se ca liderii Aliantei au pornit si ei tratative cu aceste facaturi de presa, sa il atace pe Constantin Contac asa cum a facut si el pina in momentul in care nu a mai vrut sa plateasca pentru iluzii. Este absolut sigur ca vor pati ceea ce dealtfel au si patit cind nu au mai platit. In realitate doar faptele, bune sau rele, definesc un om, fie el Tibuleac sau Contac si nu articolele platite la vreun ziar. Noi le-am relatat asa cum au fost si exact la fel vom face si in continuare. Patania lui Constantin Contac este exemplara si reprezinta deznodamintul scump platit al unei relatii false, cu falsi editori de false gazete, in care acestia i-au vindut doar iluzii. La fel ca el, inca multi oameni din mediul politic si cel de afaceri, continua sa plateasca pentru a-si asigura o liniste iluzorie dar care permit in acest fel existenta acestor asazise afaceri de presa, aflate sub limita legii.