Conferinta judeteana a PSD l-a adus din nou in prin plan pe Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, care tulburat probabil de esecul alegerilor generale din toamna, n-a avut pina acum timp sa-si dea cu parerea despre cine sint vinovatii. Drumul lung pina la Botosani i-a oferit suficiente momente de contemplare asupra starii de fapt. De unde si concluzia domniei sale, limpede si deslusita, ca PSD a pierdut alegerile din cauza presei. Va sa zica nu poticnelile guvernarii, nu coruptia generalizata camuflata de pulpana primitoare a fostei puteri, nu nivelul de trai aflat la limita subzistentei, nu fuga in masa a investitorilor straini de teama fiscalitatii exagerate, nu umilinta la care au fost supusi dascalii si medicii, nu bataia de joc din agricultura. Nu, presa se face vinovata de faptul ca PSD a scazut in procente, precum cotele apelor Dunarii la Drencova si Calafat.
E destul sa rasfoim citeva ziare din perioada guvernarii PSD-iste ori sa rememoram emisiunile de stiri de atunci si ne dam lesne seama ca presa romaneasca n-a fost citusi de putin ostila partidului, ba dimpotriva unele ziare si posturi de radio si televiziune au dus obedienta pina la limita prostului gust. Aceleasi ziare si posturi care si astazi continua a se folosi de limba romana prin dosurile noilor detinatori ai puterii. Dar ele nu intra in discutie. Ziarele, radiourile si televiziunile adevarate au aratat atunci, ca si acum ce e putred in Romania, adevaratele motive pentru care o data la patru ani puterea trebuie inlocuita.
PSD a pierdut alegerile pe mina propriilor lideri care se credeau providentiali. Cineva spunea ca oamenii providentiali in politica, daca nu au sansa de a intra in istorie, vor intra cu siguranta in geografie. Providentialii din PSD au intrat in geografia patriei cu virf si indesat, impartind-o dupa bunul lor plac. Unul si-a luat Insula Mare a Brailei, altul podgoriile Vrancei, altul muntii si padurile dupa care s-au grabit sa vorbeasca in numele celor cu stomacul lipit de sira spinarii despre protectie sociala si alte cele.
Locomotiva partidului, atit de draga lui Nicolae Vacaroiu, dadea demult semne ca scirtiie din toate incheieturile si da rateuri ca o locomotiva cu aburi, dar cei cocolositi in jurul ei nu dadeau semne c-ar vrea s-o schimbe cu una mai performanta. Asa a ajuns Ion Iliescu sa se creada providential si sa dea flacau de numai 45 de anisori. Vremea dinozaurilor din PSD a apus, desi daca ar fi sa judecam corect alde Hrebenciuc, Talpes, Cozmanca si Miki Spaga ar aduce un afront dinozaurilor, fiindca in comparatie cu ei, dinozaurii au fost niste ierbivore blinde si nevinovate.
Nu presa e vinovata de pierderea alegerilor de catre PSD, nu presa e vinovata de coruptia pe care o sesizeaza cu o ritmicitate naucitoare. Marii corupti s-au raspindit democratic prin toate partidele iar efectul prezentei lor in viata publica supara uneori. Vinovati sint cei care ii tolereaza. Iar vina lor se pedepseste cu esecul electoral.