La inceput mai timid, daca nu chiar dispretuitori fata de imbracamintea purtata de altii, romani cu venituri medii si chiar peste se indreapta azi in numar tot mai mare spre magazinele cu haine si incaltari "la mana a doua". Aduse in cea mai mare parte din Occident, ele au importat, fireste, si denumirea de acolo: produse "second-hand". De la rochii si tricouri pana la costume, paltoane ori haine de blana, pentru barbati, femei sau copii, totul se gaseste in magazinele second-hand, la preturi de zece ori mai mici decat in cele obisnuite. Pana la un punct, lucrurile sunt normale si se intalnesc nu doar in tarile foarte sarace. La noi insa, fenomenul pare sa fi luat in ultimul timp proportii de-a dreptul halucinante.
De la buticul de colt de strada la "supermarketul" de la parter de bloc, de la depozitele din foste hale industriale la oferta prin Internet, comertul cu marfuri second-hand a devenit una dintre cele mai raspandite afaceri in Romania. Dincolo de haine sau incaltari, au intrat in aceasta categorie si sunt vandute ca atare televizoarele, casetofoanele, DVD-urile, masinile de spalat, frigiderele, aspiratoarele, aragazele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile. Ca sa nu mai vorbim de autoturisme, de apartamente sau de mobila din ele (sculptata ori din PFL).
Mania second-handurilor a cuprins, practic, intreaga societate romaneasca. In industrie se vand si se cumpara intregi linii tehnologice aduse "de-afara", "la mana a doua"; ogoarele tarii se ara si se seamana tot cu utilaje second-hand; multe dintre tramvaiele Bucurestiului sunt second-handuri nemtesti. Spitalele si scolile noastre se mandresc cu aparatura de "aproape" ultima generatie, primita ori procurata tot prin sistemul second-hand. Ce sa mai vorbim de manualele ferfenitite, trecute, la inceput de an, de la o generatie la alta de scolari! Citim, cu intarziere, ziare si reviste straine second-hand; de carti nu ne mai putem apropia decat prin anticariate; muzica de mana a doua, filme de mana a doua; cultura second-hand.
O adevarata goana dupa senatori si deputati "second-hand" se petrece pe culoarele Parlamentului; despre primarii second- hand din toata tara, ce sa mai vorbim!
Pentru ca varsta maritisului a scazut tot mai mult si pentru ca divorturile sunt tot mai dese, multi romani apeleaza la neveste second-hand. In aceeasi categorie intra si amantele. Viata la mana a doua se instapaneste, incet, dar sigur, in Romania.