Demisia deputatului Mihai Malaimare, combinata cu cea a fostului consilier prezidential Talpes din PSD, aduce in scena posibilitatea ca Ion Iliescu sa nu vrea sa se retraga, ci sa faca un partid cum stie el. Malaimare se va duce insa liberali, dar garda lui Iliescu, Talpes, Stanoiu, Puwak il vor urma probabil pe "marele om ". Iliescu a spus el ceva la congres despre un partid nou, care sa reprezinte adevaratele valori ale social-democratiei, tradus asta inseamna un partid si mai de stinga decit PSD si mai populist. Am mai scris aici despre faptul ca Iliescu se simtea fericit pentru ca, in sfirsit, a gasit un loc unde sa poate face pe Nicolae Ceausescu. Iata ca n-a tinut prea mult si fostul presedinte s-a imbolnavit de inima rea pe chestia asta.
Ar fi interesant un partid din asta nou, Iliescu oricum va atrage electoratul lui dupa el, oamenii care l-au votat dintotdeauna si de aia el a fost ca un fel de locomotiva a partidului pe care l-a condus sau dirijat, pina cind l-au lucrat Geoana si compania si s-a pomenit membru simplu. Au mai fost rupturi care au amenintat unitatea partidului, Roman cu PD-ul, Melescau cu APR-ul, insa oamenii grei din partid au ramas linga Iliescu.
Acum s-ar schimba treaba si ar veni vremuri grele pentru PSD, datorita in special lipsei de credibilitate a pesedistilor care ramin fara cel in spatele caruia s-au ascuns atitia ani. Nu ca Iliescu n-ar fi stiut asta, dar cit era el seful, ne-am lamurit ca a fost bine. Si PSD fara Iliescu ar trebui sa isi redefineasca practic toata strategia, in ideea de a-si gasi alt electorat. Ori altul nu prea este de unde, dezamagitii de la Alianta nu vor vota nici intr-un caz cu Nastase et comp, iar alegatorii care au votat PSD din cauza lui Iliescu, vor avea mari probleme in a alege. Asa ca am putea asista la divizarea, in cazul cel mai bun, a electoratului PSD si sa avem doua PSD-uri, unul cu Nastase si unul cu Iliescu. S-ar putea ajunge si la asta daca noii conducatori ai PSD ar face mare curatenie in partid, azvirlind afara coruptii, ceea ce e greu, ar trebui sa inceapa cu ei insisi, in multe cazuri. Asa ca mai credibil este scenariul in care PSD are mari probleme in timp ce fostul iel lider maximo i se catara in Parlament calare pe un nou partid.
Ceva se pregateste, ca prea suparat e Iliescu. Depinde mult si de el, chiar daca zice ca se simte ca la 45 de ani, iata ca nu e chiar asa. Si in afara de nucleul dur al votantilor lui Iliescu, poate ceilalti s-au cam saturat de el. Cam asta ar fi sansa de fapt a noului PSD cu Geoana in frunte, daca nu e asa si Iliescu isi va continua discursul impotriva PSD, vor veni zile grele pentru ei.