Am mai zis eu ca in meseria asta de ziarist trebuie sa poti si ride, ca altfel o iei razna. Se intimpla atitea lucruri, care ar fi mai potrivite in poantele celor de la Divertis, ei se si inspira dealtfel, la un spectacol organizat de Monitorul de Galati, au glumit despre botosanenii care s-au urcat pe un vapor pe care scria Germany, pentru ca vroiau si ei in Germania si au ajuns in Noua Zeelanda. Cam tot asa am ris noi ieri cind ne-a povestist un coleg despre taranii din comuna Dimacheni parca, tarani care si-au luat venitul minim garantat, dar le-au fost opriti pe statul de plata niste bani ca ajutoare pentru victimele de la tsunami-ul din decembrie din insula Bali.
Cred ca ar lesina indonezienii aia fara case daca ar sti ca saracii saracilor, din capatul Romaniei, le trimit bani. Nu de suma de bani e vorba, dar ginditi-va numai cum suna, beneficiarii de venit minim garantat din Romania trimit bani victimelor tsunami-ului din Bali.
Taranii din comuna spun ca pe hirtia aia scria o suta de mii pentru tsunami si o suta de mii pentru PSD (care tot un fel de tsunami a fost, asa ca nu e mare diferenta). Primarul comunei spune ca nu e adevarat, asa o fi, stie el mai bine. Ma indoiesc ca a vrut omul sa faca ceva rau, i-a aratat reporterului si hirtia, cum ca a depus banii la banca. E vorba doar de simtul proportiilor si de limita de unde incepe ridicolul, amaritii aia erau exact cei care trebuiau sa doneze bani, incredibil.
Ma gindesc numai la figurile oamenilor alora, cind le-a zis de ce le da bani mai putini, ce tsunami, ce valuri, sigur asta ii interesa pe ei. De tsunami-urile astea ale guvernantilor si alesilor nostri ar trebui sa ne apere cineva, pe toti, nu numai pe cei de la venitul minim garantat.
Taranii aia cred ca ar fi vrut sa auda de efectele asupra buzunarelor datorita masurilor luate de guvernele anterioare. Gogonele si castraveti pe marimi, flori dupa lungime, animale sacrificate elegant si altele asemenea aplicate in numele Uniunii Europene. Sau interesanta masura de a pune microcipuri la cai, despre care expertii Uniunii spun ca nu au auzit si nu au cerut asa ceva, de fapt era o afacere a unui serelist prieten cu vreun ministru. Sau sa le povesteasca despre actualele masuri, cum ar fi schimbarea din mers a culturilor subventionate, care i-a prins pe mai mult de jumatate din tarani cu pantalonii pe vine. Iar, dupa aia, de ciuda, s-ar putea sa dea taranii toti banii pentru victimele tsunami-ului. Si sa plece la munca in Spania sau aiurea.