Despre alegeri anticipate vorbim de vreo patru ani fie ca despre o iluzie, fie ca despre o salvare pentru natiune. Pana la urma, a devenit un cosmar. A vrut anticipate, prin 2002, Ion Iliescu, pe atunci presedintele tarii. S-a opus premierul din acea vreme, nimeni altul decat Adrian Nastase. A venit apoi randul presedintelui care i-a urmat lui Iliescu, adica Traian Basescu, sa-si doreasca cu ardoare anticipatele, imediat dupa alegerile parlamentare si prezidentiale de la sfarsitul lui 2004. Ca si in cazul lui Iliescu, s-a opus premierul. De data asta, liberalul Calin Popescu-Tariceanu. De atunci, nici Cotroceniul, nici aliatul sau de baza - PD - n-au incetat, cu o pauza de doar o jumatate de an, sa incalzeasca ideea anticipatelor.
Pana acum, premierul Calin Popescu-Tariceanu a ramas surd la propunerile venite din partea Cotroceniului sau democratilor. In fata unei atitudini atat de inflexibile, democratii pun in undita o momeala. In cadrul discutiilor, la o cafea, de la Palatul Victoria sau din restaurantele Clujului, liderii PD i-au dat asigurari lui Tariceanu ca si dupa anticipate va fi doi ani premier. Cu acest argument democratii spera ca, in sfarsit, liderul liberal sa accepte declansarea mecanismului pentru organizarea de alegeri anticipate. Dar de ce fix doi ani si nu un an si jumatate sau doi ani si unsprezece luni, numai Dumnezeu si democratii stiu.
Liberalii, in primul rand Tariceanu, sunt pusi astfel in situatia de a da vrabia din mana pe cioara de pe gard. Este o capcana minutios pusa la punct, probabil la "Potcoava". Petre Roman si chiar Theodor Stolojan ne-ar putea deslusi mai bine secretele eloborarii unui asemenea scenariu. Rezultatul unor alegeri anticipate este imprevizibil. Socoteala ar fi ca daca PNL si PD merg la aceste alegeri tot in cadrul Aliantei ar putea obtine mai multe voturi decat la alegerile din 2004 si ar obtine o majoritate parlamentara confortabila. Acest plus de voturi ar fi garantat de degringolada in care a intrat de ceva vreme PSD.
Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste totdeauna cu cea din targ. In plina campanie electorala ne-am putea trezi cu o miscare brusca a democratilor, asemanatoare cu cea facuta de Basescu cand i-a luat locul lui Stolojan in cursa pentru Cotroceni. Liberalii nu vor mai avea ce sa faca si vor fi pusi in fata faptului implinit. Democratii isi vor consolida pozitia, iar ceea ce va urma nu este deloc greu de intrezarit.