Propaganda comunista folosea o metoda care facea extrem de usoara decriptarea mesajului. Era destul sa intorci minciuna pe dos ca sa apara adevarul gol-golut. Statistici masluite, raportari umflate, discursuri rostite in cunoscutul limbaj de lemn - toate puteau fi intelese exact aplicand aceasta simpla metoda. Era si motivul pentru care nimeni nu se mai ingrijora existential ca traieste in interiorul unei imense minciuni. Adevarul a devenit o problema in sine abia dupa evenimentele din decembrie 1989. Politicienii au cautat metode mult mai sofisticate pentru a-l ascunde si, de aici, s-a ivit o lupta surda si obositoare pentru „demascarea“ acestora.
Adevarul, situatia reala, continua sa fie obiectul unei atente cosmetizari, cu mijloace specifice erei informatice in care traim. Minimalizarea unor situatii grave si de o evidenta covarsitoare pare sa fie modalitatea cea mai convenabila actualilor detinatori ai Puterii. Este deja proverbiala constatarea presedintelui Traian Basescu privind amploarea inundatiilor in tara. Somat sa instituie starea de urgenta, presedintele a spus - senin, desi cerul era permanent plumburiu - ca nu este nevoie de o astfel de masura fiindca doar unu la suta din teritoriu este afectat. Ce a urmat dupa aceasta declaratie se stie. Calamitatile naturale au lovit aproape toate judetele tarii, zeci de mii de case au fost distruse partial sau total, zeci de romani morti. Presedintele a ramas la acelasi unu la suta. Fermitatea in opinii este atuul sau recunoscut.
Acest unu la suta al minimalizarii pare sa fie si un punct al programului de guvernare. Nu mai departe de zilele trecute, stirea ca UE vrea sa ne lase fara coridorul IV de transport a fost tratata de guvernanti ca un lucru care nu exista. Explicatia ca acest coridor face parte din tratatul de aderare - si, deci, nimic nu mai poate fi schimbat - este nu doar puerila, ci de-a dreptul aberanta. Asa fiind, ce-ar putea face Romania? Sa mearga dl ministru Dobre la Bruxelles si sa spuna: „Nu mai trece acest coridor prin tara noastra, nu mai aderam. Sa vedem daca puteti sa faceti Europa unita fara noi“.
Potrivit logicii de la Cotroceni, doar unu la suta dintre noi este real, doar unu la suta din ceea ce se intampla este aievea. Daca am aplica insa schema folosita inainte de 1989 pentru aflarea adevarului, ajungem la un rezultat catastrofal. Mai bine o uitam si ne folosim de aceasta politica a strutului. Daca e buna pentru politicieni, trebuie sa fie buna pentru toata lumea, fiindca - nu-i asa - exemplul unui sef de stat este unul demn de urmat cu toata increderea.