De o buna bucata de vreme incoace ne sint prezentate prin intermediul tubului catodic imagini cu alegeri. Asa cum pe vremuri ni se dadeau seara la telejurnal, in direct si la ore de virf, casacaval ori cantitati impresionante de griu la hectar sau otel pe cap de locuitor - simboluri ale fericirii noaste netarmurite - azi ni se dau alegeri. La PNL, la PD, la PRM, la FRF sau la Mitropolia Ardealului.
De cind ne-am deprins si noi cu exercitiul democratic facem din alegeri chiea de bolta a libretatii noastre de a decide pentru binele natiunii - simbolul de azi al fericirii noastre. Chemat sa-si impuna punctul de vedere, electoratul roman contemporan uita macar pentru o clipa de stomacul lipit de sira spinarii, de ciorapul gaurit al copilului, de sacosa goala cu care s-a intors de la piata si de restantele la intretinere. El e mindru ca are in sfirsit posibilitatea de a decide, neindoios intru binele tuturor. Intre ce si ce ori intre cine si cine n-are conteaza. Pentru el important e ca i s-a cerut optiunea si chiar a si fost lasat sa si-o manifeste.
Decapitarea dictaturii de acum 15 ani s-a transformat intre timp intr-un balaur cu sapte capete. Dictatura comunista de odinioara s-a divizat in mai multe dictaturi marunte si mai usor de suportat. Azi avem dictatura PSD, dictatura PNL, dictatura PD, dictatura PRM, iar cine se incumeta sa faca disidenta in partid e trimis mintenas sa-si construiasca propria dictatura.
Alegerile din organizatia judeteana a PD au demostrat din plin acest lucru, deputatul Radu Dragus, fostul presedinte al organizatiei, a candidat de unul singur pentru a evita surprizele. Chiar si la liberali problema alegerilor interne a fost departe de principiile democratiei, chiar daca in cursa pentru presedintia organizatiei judetene s-au inscris doi candidati.
Emil Cioran spunea ca alegerile sint ceva inuman si dadea exemplul acelei mame a doi copii somata de un soldat neamt sa-l aleaga pe cel care urma sa fie impuscat. In alegerile de partid, situatia ar putea fi simplificata, neavind nici o urmare daca gresesti numele celui care urmeaza a fi sacrificat. Problema e ce te faci mai tirziu cu cel pe care l-ai lasat in viata? Iliescu spunea ca e buna si o dictatura, dar cu un despot luminat, numai ca lui lumina ii venea de la rasarit. Acum insuportabila dictatura comunista s-a transformat intr-o multime de dictaturi mai mici de care cu greu vor scapa intr-un viitor apropiat, indiferent de citi despoti luminati vom avea.