Votul uninominal este singurul subiect care mai anima acum scena politica in aceasta vacanta caniculara. Miza introducerii votului uninominal este foarte mare, dar foarte departe de prea mult clamata innoire a clasei politice. Elaborarea textului de lege in cauza bate pasul pe loc, partidele dand vina unele pe altele pentru blocajul creat. Nu este vorba de lipsa vointei politice, nici de o diversitate de viziuni, care s-ar bate cap in cap, ci de interese meschine. Nu este nicio noutate ca aceste interese sunt promovate pe doua fronturi aflate fata in fata: coalitia de la Cotroceni si coalitia anti-Basescu. Doua tabere care folosesc in lupta toate mijloacele pentru a-si apropia victoria.
Votul uninominal ar aduce beneficii doar pe termen lung, foarte mici pe termen mediu si deloc la alegerile parlamentare de anul viitor. Inclestarea de acum pare, in acest sens, inutila. Totusi, in joc este soarta unui partid. Cum tentativa presedintelui Traian Basescu de a infiinta un megapartid care sa-i fie subordonat si care sa controleze scena politica romaneasca a esuat, Cotroceniul a trebuit sa caute alta solutie. Iar asta nu putea sa fie decat Partidul Democrat, al carui lider oficial a si fost Basescu, pana sa ocupe fotoliul din Dealul Cotrocenilor, si al carui mentor continua sa fie. Prima miscare a fost de a umfla PD-ul in sondaje. Acesta a ajuns la o ametitoare cota de peste 50%. Manevrele de culise au fost evidente, avand in vedere ca domocratii s-au extins in teritoriu doar pe seama PSD, racoland primari si consilieri locali ai acestuia.
Reformarea acestui partid, pe care Basescu o considera singura reala la nivelul tuturor formatiunilor politice, este apa de ploaie. Ar fi fost reala doar daca ar fi fost vorba de spuma PSD, de oamenii cei mai integri si mai capabili. Sau daca independentii politici, cel mai adesea specialisti de prima mana, ar fi aderat la acest partid si i-ar fi dat o credibilitate covarsitoare.
Batalia pentru votul uninominal se reduce la solutia referendumului. Referendum care ar urma sa fie organizat odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Suprapunerea celor doua evenimente politice i-ar da prilejul presedintelui Traian Basescu sa faca o campanie electorala, inatacabila constitutional, pentru PD. Cota acestui partid ar creste si ar confirma, artificial, rezultatele din sondaje. In acest fel, democratii ar fura startul pentru alegerile de anul viitor si s-ar instala in fruntea plutonului inca din aceasta toamna.