Pazea, vin alegerile! Politicieni de toate culorile, orientarile, nuantele si aplecarile (politice) au iesit la rampa, pe scena sau in "mijlocua‘ boborului", ca sa dea bine la electorat. Ce conteaza ca e vorba doar de alegerile pentru posturile rezervate Romaniei in Parlamentul de la Bruxelles? Important, vorba unui politician de Pipera, e sa faci figuratie prin campanie, ca locurile eligibile au fost oricum stabilite.

Nici aceasta furie electorala nu difera cu nimic (cel putin prin nimic bun) de alegerile care au fost pana acum. Fetele sunt aproape aceleasi, lozincile au fost putintel periate, scuturate de naftalina si introduse cu gratie in campanie, partidele.... Eh, cu partidele e oarecum alta poveste. Daca liderii lor si discursurile pe care le "emana" sunt aceiasi, candidatii propusi pentru "detasare" in Belgia au fost alesi dintre sefii esalonului al doilea, ca doar nu era sa-si lase interesele din Romania balta vreun mahar de partid, pentru postul lipsit de prea mari avantaje de la Bruxelles. Ca si aia au coruptii lor, nu le mai trebuie altii de import.

Totusi munca de alegere a reprezentantilor in forul european nu a fost lipsita de riscuri, oboseala si surmenaj. De pilda, nu e chiar atat de simplu sa cauti intr-un partid cu 30 de membri 5 candidati care sa fie si cunoscuti, sa nu se balbaie ca ministrul Educatiei cand il intrebi de stelutele de pe steagul UE, si sa mai dea si bine "pe sticla", ca doar acolo ii vede electoratul. Alta problema a fost generata de eternele si fascinantele liste de partid. Cum care liste? Alea cu sponsori de campanie. Ce, credeati ca ditai formatiunea politica se tine doar cu promisiuni? Era firesc si omeneste ca insul aflat pe locul 2 sau 3 in lista "contribuabililor" sa vrea si el un locsor cu fotoliu, aer conditionat, secretara‘ si vedere la steaguri, prin capitala Belgiei. Dar, daca respectivul s-a tinut deoparte de ochii lumii si ai presei, cum naiba sa castige voturi, daca alegerile sunt uninominale?

Asa a aparut struto-camila electorala asumata de Guvern, cu scrutin uninominal, dar pe liste, ca sa nu fie nimeni discriminat. In fond, ideea propusa de societatea civila, dupa modelul sud-coreean, e buna. In forma, in Romania nu se poate aplica pentru ca nu exista suficienta experienta democratica. Asa ca uninominalul nostru va iesi victorios din urne, cu aceleasi fete de pe aceleasi liste.