La Bagdad a inceput Procesul lui Saddam Hussein. Fostul conducator al Irakului a refuzat sa recunoasca legitimitatea Tribunalului Special constituit, declarind ca e in continuare presedinte.

Comentatori din intreaga lume au facut imediat raportare la Procesul Ceausescu.

Refuzarea Tribunalului nu e nota comuna esentiala a celor doua Procese. Ea se inscrie in ceea ce s-ar putea numi sindromul barbatilor politici in fata mortii.

Nu numai Ceausescu, dar si Antonescu in vremurile romanesti moderne, Danton, in vremurile frantuzesti mai departate, au avut in fata mortii o uriasa tresarire de demnitate, data nu neaparat de constiinta opiniei publice spectatoare in prezent, ci de constiinta opiniei publice spectatoare in viitor.

In astfel de momente, barbatii politici stiu ca sint pe cale sa intre in istorie. Si ca fiecare cuvint, fiecare gest vor intra in carti. De aceea, nu-si pot permite nici o slabiciune omeneasca. Teama de gura viitorimii e atit de puternica incit fireasca spaima omeneasca de moarte dispare.

In cazul lui Saddam Hussein, asa cum s-a vazut la televizor, si-au spus cuvintul si alte elemente de conjunctura.

Fostul dictator e arab. Or, la arabi onoarea trece inaintea oricarei valori.

Americanii, cei care au aranjat Procesul, au tinut cont ca principalul spectator al transmisiei in direct e lumea araba.

De aici decizia ca Saddam Hussein sa fie judecat de un Tribunal Special Irakian, si nu de un Tribunal Special International. In cazul Milosevici si-au permis un Proces International, pentru ca nu-i interesa ecoul din rindurile sirbilor. Ii interesa ecoul in rindurile altor popoare. Teoretic, Milosevici a fost rasturnat de sirbi. Saddam a fost rasturnat de americani.

Judecarea de un Tribunal Penal International ar fi adincit in lumea araba si in lume impresia de rafuiala a Ocupantului. Desi Procesul e de la un capat la altul cladit de americani, desfasurarea lui ca Proces cladit si condus de irakieni se vrea un semnal potrivit caruia pe Saddam Hussein il judeca propriul popor.

La rindu-i, Saddam Hussein a luat in calcul ecoul in lumea araba. De aici, accentul pus pe comportamentul demn, dar mai ales pe frazele despre nelegitimitatea noilor conducatori ai tarii, despre starea de tara ocupata.

Ne aflam asadar mai mult decit in cazul Ceausescu la o confruntare mediatica.

Aspectul juridic n-are nici o importanta.

Oricum, Saddam Hussein va fi condamnat!