Agentia pentru Strategii Guvernamentale a oferit publicitatii rezultatele Barometrului Politicilor Publice realizat in luna iulie. Romanul verii 2006, care ar putea fi modelat din "lutul" datelor oferite de Agentie, ar fi oarecum identic cu romanul din 2005. Viata lui este la fel de proasta (buna?) ca aceea pe care o traia anul trecut (45%), cu siguranta ceva mai proasta (29%) si poate, de ce nu, un pic mai buna (18%). Anul viitor, primul an de apartenenta a Romaniei la UE, nu-i surade cine stie ce romanului nostru, caci el crede ca ii va fi aproximativ la fel (35%), ba chiar ceva mai rau (24%), asta daca nu cumva isi va afla norocul si ii va fi ceva mai bine (25%). Cand romanul nostru este intrebat despre stiinta de carte, el raspunde cu inflacarare ca e musai sa ai educatie pentru a reusi in viata si a avea banuti la portofel (37% - foarte important, 36% - destul de important). Totusi, daca il iscodesti pe roman despre bogatasii tarii, iti va spune ca acestia au facut avere prin incalcarea legii (49%) ori pentru ca au avut relatii, cunostinte (18%), insa romanul nu-si va sfatui copilul sa se apuce de hotie, dimpotriva, il va indruma sa-si continue studiile (81%) si sa termine o facultate (67%) sau macar liceul (50%).
Din perspectiva problemelor de sanatate, romanul nostru este inca un om in putere, parca in ciuda guvernelor de pana acum, astfel ca in ultimii doi ani o buna "parte" din el nu a fost internata in spital (60%), numai ca "partea" care a ajuns acolo (39%) aduce infernalului sistem de sanatate romanesc aceleasi acuze de la Ceausescu incoace: lipsa medicamentelor (57%), conditiile neigienice (48%), lipsa de interes a pesonalului medical (45%), mancarea proasta din spital (40%) si aglomerarea saloanelor (36%). Romanul care a apelat in ultimii cinci ani la diferiti slujitori ai cetateanului a dat, cu voie sau fara voie, un dar acolo, un bacsis, un ciubuc etc., adica mita, dupa cum ne spune sec Codul Penal: la medic (40%), la profesor (26%), la politist (13%), cuiva de la Tribunal (11%), de la Primarie (9%) ori de la Banca (4%), asa ca romanul este convins ca in 2006 coruptia este la fel ca in 2005 (48%), ba poate ca a si crescut (24%). Insa romanul, desi sufera din cauza coruptiei, nu vrea sa se bage el in scandal, asa ca nu face reclamatie daca participa ori e martor la asa ceva (92%), face doar un top al coruptilor, ca e mai simplu si nu da dureri de cap: parlamentarii (69%), oamenii de afaceri (61%), functionarii din Guvern (58%), ministri si politisti (57%), judecatori (50%) si procurori (48%) etc.
Daca isi aduce aminte unde a fost tratat cu respect, romanul va indica Biserica (93%), Primaria si Administratia Financiara (80%) si bancile de credit (79%), suficiente exemple pentru a intelege ca in Romania anului 2006 a crescut, oarescat, respectul pentru om. Poate...
Concluzia nu intarzie sa apara in mintea romanului nostru: Romania nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana decat in mica masura (40%), desi Uniunea asta inseamna speranta (56%) si incredere (34%)... si ceva neliniste (21%).
Un Barometru facut pe canicula nu doar meteorologica, ci mai ales pe "canicula Dosariadei", care infatiseaza un popor inca destul de constient de exigentele timpurilor care se apropie si, mai ales, de neputintele timpului prezent. Nebunia politica a acestei veri, in care fostii activisti pcr, fostii securisti si fostii turnatori se lovesc in cap cu laturile notelor informative de altadata, mizeria asta legata de fosta Securitate si urmasele ei, serviciile secrete de astazi, nu a reusit nici sa rezolve, nici sa ascunda sub presul manipularilor de tot felul problemele de zi cu zi ale vietii chinuite de roman.
Eu raman optimist. Cu toate tradarile indurate in anii de pseudo-democratie care s-au scurs la canalul istoriei noastre, alaturi de jumatatea de secol de comunism, romanii sunt inca un popor rezistent si dornic sa se afirme, un popor care cu siguranta ca merita un loc de onoare in Noua Europa. Numai capusele comuniste sa ne lase sa ni-l ocupam...