Tragedie este un cuvant prea bland pentru a califica masacrul de la Universitatea Virginia Tech, caci aceasta fapta atroce genereaza, dincolo de durere, furia si revolta fata de o hecatomba care putea fi evitata, preintampinata, limitata in sacrificii umane. Vietile nevinovate curmate absurd - ale unor tineri, dar si ale profesorilor lor, printre care un stralucit universitar din Romania - nu s-au supus unei legi a firii, unui destin implacabil, unei boli necrutatoare, ci unui act descreierat. Socati, impreuna cu intreaga lume, de cel mai sangeros masacru dintr-o institutie de invatamant in istoria Statelor Unite, americanii sunt pusi in fata unui sir de intrebari existentiale pentru societatea lor, intre care: Cum ar putea scoate din existenta lor asemenea fapte violente? De ce Politia nu poate asigura viata oamenilor? Care trebuie sa fie statutul armelor de foc in aceasta tara, in care, la 300 de milioane de locuitori, exista 200 de milioane de arme gata in orice clipa sa ucida?
Intrebari care, de altfel, nu se pun pentru prima oara. Asasinatele in masa produse in scoli si campusuri universitare, in general in locuri publice, nu mai sunt intamplari singulare in Statele Unite, chiar daca ele, din fericire, nu sunt de proportiile crimelor sangeroase care abunda in productiile cinematografice si de televiziune. Nu se apropie nici de grozavia atentatelor teroriste de la 11 septembrie. Dar faptul ca aceasta "cultura a violentei" (cumplit oximoron) tinde sa inunde cotidianul, pe tot mai multe meridiane, nu poate sa nu dea de gandit unei omeniri care se mandreste ca a iesit definitiv din varsta salbaticiei. Aproape zilnic se consemneaza in Irak, in Afganistan, la Darfur etc. morti violente care le depasesc ca numar pe cele de la Virginia Tech, dar lumea isi vede, aparent netulburata, de ale sale. Atentatele si psihoza terorista sunt la tot pasul, incalzirea globala da frisoane tot mai reci, foametea si bolile datorate mizeriei ucid tacut in zonele sarace ale planetei, dar constiinta umana nu pare inca pregatita sa le puna capat.
Imprejurarile concrete ale masacrului de la Virginia Tech nu sunt (deocamdata?) pe deplin cunoscute. Se pare ca totusi nu a fost vorba de un act terorist, nici pe globalizarea care a inlesnit unui tanar coreean sa ajunga la o universitate americana nu trebuie data vina. Este atunci de vina Amendamentul al doilea al Constitutiei americane ca fiecare cetatean are dreptul de a avea o arma? Din pacate, Constitutiile lumii nu pot asigura si dreptul la viata al semenilor nostri de pretutindeni.