Doua sabii nu au loc niciodata intr-o teaca. Cu atat mai greu este cand sabiile sunt mai multe. Incercarea de a le vari in teaca neincapatoare nu se poate lasa decat cu varsare de sange. Cam asta se petrece acum in PSD. Prea multe capete luminate, prea multi inainte-statatori. A mai venit si canicula, care infierbanta si mai tare creierele neventilate. Cat e el de mare, PSD nu este, pana la urma, decat unul singur. Galceava din ultimii ani este mai degraba una a orgoliilor ranite, a pasiunilor aproape feminine.
Pesedistii nu sunt prea dispusi sa traga invataminte din greselile trecutului. Cum nu sunt dispusi sa inteleaga ca, dispersati in dispute sterile, sunt mai usor de decredibilizat si de invins. Marul discordiei pare sa fie tocmai liderul social-democratilor, adica Mircea Geoana. Fie ca sufera o criza de personalitate, fie ca se afla intr-un permanent deficit de autoritate, Geoana declanseaza aproape zilnic furtuni in partid. Ii lipseste, fara doar si poate, abilitatea - o calitate aproape esentiala pentru un politician care se vrea lider. Se vede de la o posta ca el a fost pus in fruntea partidului tocmai pentru a potoli factiunile mai patimase. Exact acest lucru nu l-a inteles si nu-l intelege Geoana. El isi ia rolul in serios, poate prea in serios, si asta ii deranjeaza chiar si pe cei care l-au promovat.
Geoana nu este insa singurul vinovat de situatia infierbantata din PSD. Cazul Dancu si cazul Nastase sunt definitorii pentru ea. Amandoi manifesta frustrari inexplicabile. Discutiile barbatesti si lucide sunt inlocuite cu declaratii publice belicoase. Ca si cum ar fi dat in mintea copiilor, Dancu isi ia jucariile si pleaca. Este clar ca liderii PSD nu se pot inghiti, nu mai pot sa stea la aceeasi masa.
Social-democratii sunt decisi sa le dea apa la moara adversarilor. Un puternic curent al autodistrugerii s-a instalat in acest partid. Absenta unui lider autentic, carismatic, autoritar si cooperant in acelasi timp pare sa fie cauza eternelor certuri interne. Evident, din cauza acestor certuri, randamentul politic scade. Dupa victoria nesperata cu Legea privind majorarea punctului de pensii, social-democratilor li s-a urcat la cap. Nu mai vad pericolul care-i paste de multa vreme. Acela al transformarii dintr-un partid puternic intr-unul care sa fie intrecut pana si de formatiunea politica a lui Gigi Becali.