Daca cineva isi inchipuie ca intrarea intempestiva a lui Iacobov peste capii pesedisti reuniti la Baneasa a fost doar gestul unui ins enervat la culme de anchetarea sa la PNA ori al unuia ingrozit ca gluma se ingroasa prea tare ca sa mai poata fi trecuta cu vederea, acela e numai un naiv. Asta pentru ca pare mai mult decat evident faptul ca afaceristul moldav, abia iesit de la audierile PNA, a dat navala peste mai-marii PSD (pe care ii stia inconjurati de toata floarea presei romane!) cu un scop cat se poate de clar: acela de a le transmite mesajul ca, daca va fi lasat sa se inece, va trage multi dupa el in adanc. Si nu numai atat.
Umbla vorba ca Iacobov s-ar fi intalnit la Baneasa doar cu Viorel Hrebenciuc, pe a carui amicitie - o stie toata lumea! - se bazeaza de mult. Nu e greu de banuit insa ca vizita sa la sediul central al PSD nu s-a redus doar la o singura persoana. In fond, hotararile de Guvern care l-au facut pe Iacobov sa ne dea tuturor cu tifla ani in sir n-au fost semnate de Hrebenciuc! (Dar, sigur, despre asta urmeaza sa ne edifice independenta institutie condusa de prea-scrupulosul procuror Amarie!).
Ca aceasta vizita a provocat alte valuri sub deja mult prea prinsa in talazuri barca pesedista este iarasi un fapt de natura evidentei. Intamplarea n-a convenit, fireste nici unuia dintre cei prezenti in sediul PSD, dar parca si mai mult i-a deranjat pe jucatorii echipei Nastase. Starnind, in acelasi timp, ranjete de satisfactie in tabara adversa. De altfel, un reprezentant de seama al acesteia din urma - l-am numit pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu - sustinea ieri ca ancheta la RAFO este una necesara. El confirma, in acest fel, faptul ca facutul avertizator cu degetul al “tatucului“ Iliescu spre guvernantii de ieri, mult prea dedulciti la miere clientelara, capata azi o justificare de mult ajutor in lupta interna din PSD, ce urmeaza sa fie transata in saptamanile care vin.
Ce se va intampla cu Iacobov, Tender si compania, ramane de vazut. Nu strica, cred, sa spunem ca, pentru prima data in ultimii 15 ani, atat cazul lor, cat si cele ale altor mai mult sau mai putin “grei“ par sa se indrepte spre limpezire. Si mai demn de interes este insa felul in care limpezirea mult-mediatizatului caz de jaf la buzunarul public, numit RAFO, va tulbura apele, si asa destul de tulburi, de la varful PSD. Cum demn de interes este si raspunsul la intrebarea: s-a dus Iacobov de capul lui peste bosii PSD sau a fost sfatuit chiar de cineva de acolo sa o faca?