Nu stiu altii cum sunt, dar Mircea Geoana cum are o problema in partid, cum indreapta toate privirile spre Cotroceni. Numarate pe degete, problemele lui Geoana in PSD – cele din plan apropiat – ar fi Nastase, Mitrea, Iliescu. Pentru ca, in timp ce el umbla cu motiunea in varf de bat, ceilalti pun bete-n roate. Saptamana trecuta, Geoana striga sus si tare ca motiunea vine. Daca nu vine la 10 septembrie, vine macar la 12 septambrie, sau vine la saptamana, ca sa nu se incurce nici cu alegerea patriarhului si nici cu inceperea anului scolar. Vorba unora din PSD: cand ne-o da voie calendarul ortodox!
Intre timp, grupurile parlamentare ale partidului lui Geoana au alta optiune. Dinspre ele, gata decisa si chiar aplicata in sedintele camerelor, vine boicotarea Guvernului. O masura care se bate cap in cap cu motiunea, macar in ideea ca una era menita sa tranteasca deodata executivul, iar cealalata doar sa-i faca mai grea viata de aici incolo. De la varful PSD aflam ca decizia parlamentarilor, cum spuneam deja aplicata, nici n-are aprobarea conducerii partidului. Ca asa e in partidul lui Geoana, unde curentele sunt si puternice, si in devalmasie.
Numitii Nastase, Mitrea, Iliescu au dubla calitate de a nu fi nici fani Mircea Geoana, nici departe de deciziile care se iau in randul parlamentarilor social-democrati, fiecare avand in jurul lui grupuri de sustinatori. Asta ar putea sa raspunda pana la un punct si la intrebarea daca a fost intai oul sau gaina, adica motiunea a nascut radicalizarea taberelor sau radicalizarea taberelor i-a pus in brate lui Geoana o motiune pe care sa n-o poata duce. In plus, Nastase mai iese si cu ideea unei schimbari a conducerii partidului. Foarte complicat!
In fine, Geoana simplifica lucrurile cum stie el mai bine. Adica arunca vorba ca, in partid, cei care se opun motiunii anuntate de el sunt cei care au dosare grele. Si nu trec nici doua zile si pe langa Mineriada lui Ion Iliescu apare si dosarul lui Adrian Nastase. La inca o zi, mai apare unul, al lui Miron Mitrea. Amanadoua cele din urma, pe masa la Cotroceni, in atentia lui Traian Basescu. Sa decida el daca cei doi sa fie sau nu urmariti penal. Presedintele este departe de a-si face probleme existentiale in fata raspunsului pe care il are de dat. Mai ales ca, ar fi spus-o deja pe la PD, negocierile oficiale cu partidul lui Iliescu nu sunt prefereatele lui. Iar atunci – nu neaparat logic, dar totusi – sa fie neoficiale, nu oficiale, si sa fie cu partidul lui Geoana, nu cu al lui Iliescu, Nastase sau Mitrea.