O actiune temerara (unii ii spun riscanta) a politicii externe romanesti intra, de astazi, in prima proba a focului. Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, initiat de Romania, se intruneste la Bucuresti. A fost conceput ca o reuniune la cel mai inalt nivel, dar nici Rusia, nici alte state invitate nu il vor onora cu prezenta sefului statului. Probabil nici ministrii de Externe ai SUA sau ai unor tari europene, de asemenea invitati, nu vor fi prezenti. Unii dintre marii absenti vor fi, cu siguranta, reprezentati la nivel mai scazut. Altii, poate nici atat.
Chestiunea aceasta, de protocol, developeaza complexitatea demersului. Marea Neagra pare a fi prea mare pentru intentiile geopolitice pontice ale Romaniei. O zona dificil de monitorizat, ba chiar greu de inteles, daca ne gandim, de pilda, la NATO si UE, la Statele Unite si puterile vesteuropene. Ca dovada, nici Washingtonul, nici Bruxellesul, nici alte capitale nu s-au lansat in initiative ambitioase in zona, dar nici macar n-au sprijinit deschis proiecte de genul celui lansat de diplomatia presedintelui Basescu. Spatiul extins al Marii Negre este, alaturi de spatiul ex-iugoslav, ultimul areal al Europei in care lucrurile nu s-au limpezit inca dupa incheierea razboiului rece. Este noua zona de contact intre Occident si Rusia, ale carei granite nu au fost deocamdata prefigurate, nici macar cat de cat.
A facut oare rau Romania ca s-a angajat intr-o asemenea intreprindere politico-diplomatica? Greu de raspuns. Nu stim pe ce sprijin se poate baza Bucurestiul din partea aliatilor sai occidentali sau chiar a tarilor din vecinatatea imediata (Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia). Rusia, cel putin, a spus-o transant: nici vorba, nu ne intereseaza. ßi atunci? Se poate construi ceva in Marea Neagra fara Rusia, fara Turcia?
Sa luam, de aceea, varianta optimista. Sa spunem ca orice inceput e greu, orice drum incepe cu primul pas, etc., etc. Presedintele Basescu a pus, zilele trecute, degetul pe rana cand a declarat: "Am inceput sa simt un lucru: exista o batalie, sa fii cea mai importanta sau cea mai influenta tara in regiune". Deocamdata, ce stim e ca Marea Neagra ramane fie "lac rusesc", fie un condominium Rusia-Turcia, fie o zona tutelata iluzoriu si ineficient de Organizatia pentru Cooperare Economica in Marea Neagra. Deocamdata, mai credem, viitorul Marii Negre se va clarifica atunci cand Moscova si Washingtonul vor aborda frontal si direct problemele zonei. Intr-o asemenea viziune, Forumul de la Bucuresti ar putea fi, eventual, o prima randunica. Neaviara.