Ceea ce s-a intimplat zilele trecute la Virginia Tech ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru autoritatile din intreaga lume si nici noi, romanii, nu putem face abstractie de faptul ca o astfel de tragedie poate avea loc si in scolile noastre. Deja se vad semnele unei escaladari a violentelor in unitatile noastre de invatamint si nu se prea intrevad masuri de prevenire a acestora.

Ieri citeam pe internet un material privind evenimentele de la Virginia Tech, ilustrat cu imagini ale lui Cho Seung-Hui, autorul masacrului, care a trimis postului de televiziune NBC, intre cele doua momente ale masacrului, un colet ce continea mai multe fotografii, inregistrari video si un "manifest". Imaginile sint incredibil de socante. In pozele trimise Cho apare cind rizind, cind amenintator, tinind in mina pistoale si cutite. Imaginile si scrisorile trimise de tinarul student dovedesc furia care l-a impins sa comita masacrul. O furie care il stapinea de multa vreme, au povestit cei care l-au cunoscut. Si totusi nimeni nu l-a putut opri, desi au fost reclamatii la adresa sa atit din partea colegilor, cit si a profesorilor. A fost trimis la psiholog, s-a dispus internarea lui intr-un spital...

"Ati avut o suta de miliarde de sanse si modalitati de a evita ce s-a intimplat azi. Decizia era a voastra. Acum aveti miinile patate cu singe ce nu se va sterge niciodata", le-a transmis Cho, in mesajul sau, autoritatilor, chiar in momentul in care comitea masacrul. Un mesaj de natura a-i pune pe ginduri pe toti cei implicati.

Una dintre profesoarele sale s-a plins ca Cho scria piese de teatru macabre, in care aparea ideea mortii, intr-una dintre acestea fiind prezentata asasinarea unui profesor. Si a murit un profesor! Un roman. Au murit, de fapt, zeci de persoane, victimele fiind, se spune, aliniate la perete inainte de a fi impuscate. In stilul unei executii!

Tot ceea ce am citit si vazut in legatura cu masacrul de la Virginia Tech m-a dus cu gindul la alte relatari, prezentate in mass media romaneasca, despre profesori batjocoriti de elevi, despre batai in salile de clasa sau in curtea scolii. Ma intreb: daca politistii, profesorii si psihologii americani n-au putut evita escaladarea unor astfel de violente, noi sintem pregatiti?