Decizia prefectului de a suspenda mandatul de primar al edilului localitatii Namoloasa, Valerian Todita, care in urma cu citiva ani a suferit un accident si a ramas invalid, a facut multa vilva. Dupa ce jurnalistii si-au adus aminte ca in timpul inundatiilor din 2005 ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, il numea „leguma” pe edilul din Namoloasa, pozitia social democratilor a fost una destul de dura la adresa prefectului si a celor care au facut presiuni asupra primarului de a trece in rindurile altui partid.

Recunosc faptul ca am fost mirat de gestul administrativ al prefectului, iar dupa o serie de alte informari am aflat ca inclusiv comisia trimisa sa evalueze starea de sanatate a primarului Valerian Todita a apreciat ca infirmitatea acestuia nu afecteaza actul de gindire si logica acestuia, fapt care ar fi dus, in caz contrar, la impunerea unei masuri precum cea luata acum de prefect.

Privind cazul in ansamblul lui, din momentul in care, din datele pe care le detin, Valerian Todita a fost singurul primar din tara care a cistigat alegerile din primul tur de scrutin, cu peste 90% din voturi, si rememorind momentul in care primarul din Namoloasa a fost primit la Primarie in 2004 pe un pod de flori, nu cred ca decizia transmisa zilele acestea edilului a fost una dreapta. Mai ales ca primarul a incercat si a si reusit sa conduca urbea care l-a ales, indiferent de modul in care a fost nevoit sa iasa din casa.

Nu stiu de ce in acest caz institutia care se ocupa de respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati sau cea care lupta impotriva discriminarii de orice fel nu s-a sesizat. In aceasta situatie ramin cu un gust amar, dupa o decizie luata, dupa parerea mea pripit sau in urma unor presiuni, mai ales ca nu vad care ar fi avantajul celor care au cerut vehement suspendarea mandatului primarului Todita. Ma intreb de ce aceste persoane nu privesc latura morala a unui astfel de caz care nu a pus sub nici o forma probleme in administratia locala, luind in considerare si momentul tensionat al inundatiilor de anul trecut.

Si uite-asa Galatiul va ajunge inaintea oricarei comunitati in atentia autoritatilor europene, desi multi ar fi preferat ca despre judetul nostru sa se fi vorbit, in Parlamentul European, vizavi de un caz mai fericit, nicidecum de un caz de discriminare.