Ca-s din una, ca-s din doua ori din mai multe Romanii, ca sunt in tara sau departe de ea, ca au votat sau nu ori ca au bombanit sau nu, romanii au, de ieri, un nou presedinte. Si inca unul care, fara sa ne invite la numaratul oualor, dovedeste ca, cel putin la acest capitol, e cat se poate de tare. Dupa cum am putut constata din primul sau discurs din postura de invingator al prezidentialelor, Basescu nu pare deloc impacat cu compromisurile inaintasilor sai de la Cotroceni. Nici cu impaciuitorismul fad-zambaret al lui Iliescu, si cu atat mai putin cu suficienta gaunoasa si degeaba vaicaritoare a lui Constantinescu. Tonul raspicat prin care si-a enumerat prioritatile ori prin care si-a transmis semnalele spre toti cei ce trebuiau sa le auda este, in aceasta privinta, cat se poate de elocvent.
De la scoaterea institutiilor statului de sub influenta politica la introducerea coruptiei in strategia de aparare a tarii, de la explicarea costurilor reale ale integrarii in UE la prioritatea axei Washington-Londra-Bucuresti pentru politica externa a Romaniei, de la repozitionarea societatii civile ca avertizator timpuriu al problemelor care apar in societate la libertatea fara conditii a presei ori la restabilirea demnitatii tuturor romanilor, prin scoaterea energica din umilinta saraciei, discursul lui Traian Basescu a fost un semnal clar al schimbarii, al trecerii Romaniei intr-o noua etapa a istoriei sale.
Uriasul val de bucurie ce razbate dinspre sustinatorii “marinarului“ pare tot mai greu de atenuat de marele val al scepticilor, adica al celor ce, dupa 15 ani de democratie originala si de abuzuri de tot felul ale politicienilor romani, nu mai pot sa creada in integritatea morala a vreunuia. Ar fi o prostie, spun unii, sa mai credem in buna credinta a vreunui politician. Poate. Dar ar fi o si mai mare prostie sa nu mai credem macar in inteligenta unora. Or, de cand a aparut in arena politica, Traian Basescu a demonstrat ca e un om destept. Iar calitatea de presedinte al Romaniei ii da acum posibilitatea sa demonstreze ca nu e doar “bun de gura“. Daca nu vrea sa sfarseasca precum Emil Constantinescu.
Daca Basescu nu va da grabnic curs promisiunilor din primul sau discurs de invingator in prezidentiale, daca nu va incepe razboiul cu multele cazuri de coruptie care isi asteapta rezolvarea, daca nu va da satisfactie nevoii de justitie a majoritatii, va fi un alt perdant al istoriei. Dar, mai ales, va fi o alta mare pierdere pentru toti romanii. Carora chiar ca nu le-ar mai ramane decat sa emigreze in Congo.