Ultra-mediatizatul caz al romanului de etnie rroma care a talharit si ucis o italianca acum cateva zile reprezinta exemplul clasic despre cum ne privesc de ani buni occidentalii. Autoritatile italiene se grabesc sa emita acte cu tenta fascista la adresa emigrantilor in general si a romanilor in special doar pentru a mai castiga ceva simpatie in ochii electoratului. Pentru ca la asta se rezuma totul. Pai s-au gasit italienii sa ne dea noua lectii de democratie cand nepoata fostului dictator Mussolini pledeaza pentru linsarea romanilor pe strazi?

Gesturi mai ipocrite decat ale personajelor care se gasesc in prezent la conducerea "cizmei" sau ale politicienilor care incearca sa acumuleze capital politic pe tema repatrierii "tiganilor romani" nu am vazut nici macar la noi. In timp ce cu o mana, la vedere, autoritatile incearca sa scape de infractorii romani din peninsula, cu cealalta ii exploateaza la maximum pe muncitorii de buna credinta, mutandu-i totodata dintr-o tabara in alta ca sa faca atmosfera. Dupa ce ani de zile romanii au fost buni pentru munca necalificata si prost platita la care putini italieni se bagau, acum neamul nostru este hulit la drumul mare. Sa-i mai auzim vorbind despre justitie dupa ce procuratura italiana a cerut judecarea lui Mailat fara respectarea dreptului la aparare!

Intr-o tara in care mafia a facut legea zeci de ani se gasesc unii sa spuna ca nu se mai simt in siguranta pe strazi si in propriile case din cauza romanilor. In acest timp autoritatile romane ce fac? Ca de obicei, nimic. Nicio reactie pana ieri, cand s-a facut un firav apel la "calm si conciliere". Auzi la ei, conciliere. Daca politicienii nostri aveau cat de cat coloana vertebrala, a doua zi dupa adoptarea decretelor demente de catre italieni, ar fi fost in primul avion catre Bruxelles. Inainte de orice altceva, ar fi trebuit sa ceara sanctiuni la adresa Italiei si a mascaricilor care se trezesc vorbind fara sa stie ce spun.

Nu stiu daca s-ar fi adoptat sau nu vreo masura, dar cu siguranta ne-am fi facut auziti. Orice ar fi fost mai bine decat sa ne lasam calcati in picioare de unii care se bat cu caramida in piept ca au pus bazele unei Europe unite, bazate pe libera circulatie a tuturor cetatenilor sai, pentru ca, de fapt, ei sa promoveze legi care permit expulzarea oricui pe criterii stabilite arbitrar.