A fost bucurie mare joi seara pe aeroportul international din Timisoara. S-au intors cateva zeci de romani expulzati din Franta, cu promisiunea generoasa a 7.000 de euro de familie pentru a-si face un rost aici. Bucurie scurta. La Casa Tineretului din Timisoara li s-au inmanat cate 153 de euro.
Sa fie acesta ultimul an al romanilor liberi in Europa? Pentru extinderea UE, cu data anuntata, 1 ianuarie 2007, nu ne pregatim doar noi, romani si bulgari, ci si cei 25. Din cel putin doua dintre tarile mari ale Uniunii, Franta si Marea Britanie, ne-au parvenit informatii despre planuri guvernamentale pentru stavilirea imigratiei. In Franta, ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, are un plan de expulzare a tuturor imigrantilor cu rude in tarile de origine carora prefecturile nu le vor regulariza sederea pana la 1 septembrie. Plan considerat fioros de socialisti. Este vorba de peste 20.000 de familii. Peste doua saptamani (la inceputul anului scolar), in Franta va incepe vanatoarea de copii, sustine opozitia socialista si organizatia Reseau Education sans Frontières. ONG-ul promite un inceput de an scolar cu greve, imigranti in strada etc. Inflexibil, Nicolas Sarkozy a fixat deja limita: 6.000 de straini in Franta. C'est tout. Guvernul socialist al lui Lionel Jospin a acordat, pana in 2002, drept de sedere la 80.000 de imigrati ilegali.
In Marea Britanie, una dintre putinele tari UE fara cote pentru muncitorii straini, fostul ministru de Interne John Denham, actualmente presedinte al Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor, a cerut "o pauza de respiro" inainte de admiterea muncitorilor din Romania si Bulgaria.
Repetam, este vorba de muncitori, nu de indivizi din categoria acelora pe care Franta tocmai ni i-a trimis acasa. Cei mai tacuti dintre frustratii de la Timisoara se gandeau probabil la o noua plecare. Mai putini se gandesc ca dupa intrarea Romaniei in UE s-ar putea trezi intorsi in tara, dintr-o noua aventura europeana, si fara aceste compensatii simbolice.