Gardurile-acolo-s impletite Tot cu lungi carnaciori fripti aiosi, cu placinte calde stresinite, iar in loc de pari tot cartabosi, iara spetele, dragele mele, sunt la garduri in loc de proptele...Versurile lui Ion Budai Deleanu descriu poate cel mai bine viziunea despre Rai a romanului, iubitor de viata si petrecere.
Versurile cad greu in aceste zile, cand romanul este chemat sa reflecteze la ce ne va aduce anul ce vine. Vor ramane oare carnaciorii aiosi si placintele cu poale-n brau de poveste, dupa intrarea noastra in Europa? Se va deforma imaginea Raiului spre aceea a lui Ivan Turbinca, un taram unde tabacioc nu-i, votca nu-i, femei nu-s, lautari nu-s...?
Trebuie sa amintim ca romanii au descoperit taiatul porcului pe vremea dacilor, pe cand Europa de azi era faramitare de state in jurul Romei. Chiar numele de Ignat, dupa etimologiile noi, ar veni de la numele unui trib dacic. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne agreseaza deodata conditiile igienice precare in care se comercializeaza de ani si ani carnea in piete. Nu numai noi, dar si europenii, si, poate mai rau, marele vecin de la Rasarit pentru care am fost, traditional, furnizor. Rusia s-a lasat cu greu induplecata (sau a fost doar un show mediatic?...) sa accepte, dupa 1 ianuarie 2007, produse din carne provenind din tarile Uniunii care va include Romania si Bulgaria.
Dupa Ignatul porcilor, mirosurile grase umplu ulitele si strazile Romaniei pana aproape de centrul iluminat de albastrul european. La Targu Mures, taierea ultimului porc dupa ritualul stramosesc, anesteziat cu tuica, a fost transformata intr-un show ultramediatizat. Anul acesta, mirosurile sunt triste, fiindca este ultimul in care putem taia porcul dupa traditia straveche. Din 2007, va trebui sa-l e-u-ta-na-si-em, sa-l omoram cu frumosul pe Ghita. Sarbatorile in Capitala europeana au si izul de automultumire a romanului care ar cumpara orice. Dar au tot mai putina legatura cu Ignatul.
Cu traditia aceasta, am mai spus-o, nu vom putea intra in Europa. Nici automultumirea noastra de cumparatori care ne batem joc de banii nostri nu face casa buna acolo. Vom intra peste o saptamana in Europa cu bunele si relele ei, si ale noastre, cu restaurantele unde, imediat sub lista de bucate savuroase, este de acum obligatorie afisarea avertismentului despre consumul excesiv de grasimi.
Dar, pana atunci, sa ne rugam pentru un strop de zapada curata.