Dupa ce a fost amanata de trei ori pe motiv ca urma sa primeasca unele modificari, legea de modificare a Codului Fiscal a trebuit amanata si a patra oara, de aceasta data din cauze procedurale. Ca a tinut Adrian Nastase prea mult legea la Camera ori ca pur si simplu inalti functionari ministeriali s-au incurcat in hartii ori date calendaristice, este clar ca asemenea amanari nu fac bine nici actualei administratii si nici cetatenilor. Sigur ca nu putem fi suparati pe intarzierea aplicarii unor majorari de impozite si taxe. Dar iata ce a generat aceasta balbaiala care a condus si la intarzierea in aplicarea noilor impozite. In primul rand, brokerii n-au mai stiut la 1 iunie cum sa calculeze impozitele. Cei care si-au depus bani la banca n-au putut obtine o explicatie asupra impozitului pe dobanzi. Cetatenii care si-au achitat, tot la inceputul lui iunie, abonamentele la cablu TV au constatat ca factura este mai mare cu 19% (TVA-ul), neobtinand o explicatie de la operatori cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acestei masuri. Cei care si-au vandut casa sau terenul, de asemenea, n-au mai stiut ce impozite li se aplica. Iar exemplele pot continua, descriind astfel o anumita dezordine financiara care nu poate decat sa supere pe toata lumea.
Asa cum titra un cotidian, aceste cateva zile de la 1 iunie si pana la 4 iunie, cand intra in vigoare noile impozite si taxe, fiscalitatea veche si cea noua au fost aplicate in paralel, asa cum a inteles fiecare institutie in parte. Iar asta nu este totul. Confuzia poate sa sporeasca prin faptul ca Ministerul Finantelor nu a elaborat inca normele metodologice de aplicare a noilor taxe si impozite. Asadar, degeaba avem legea daca nu stim cum sa o aplicam. Functionarii de la Finante se vaita insa prin media ca “fac toate eforturile“ sa elaboreze normele de aplicare in vreo doua saptamani.
Pana atunci, degringolada financiara continua. Asta in vreme ce romanii sunt “aburiti“ cu alte evenimente, care nu ii afecteaza direct si pe termen scurt, dar care ii departeaza de realitatile cotidiene si estompeaza ezitarile unui minister atat de important cum este cel al Finantelor.