In plin circ al telefoanelor premierului, saptamina trecuta, a izbucnit un nou scandal, de data aceasta international, cel al inchisorilor CIA. Prezenta unor astfel de baze CIA pe teritoriul Romaniei, in care sint torturati teroristi arabi, ar duce la neindeplinirea criteriului politic de la Copenhaga si implicit la aminarea aderarii la Uniunea Europeana sau chiar la anularea acesteia. Situatia in care a fost implicata in aceste zile Romania naste o intrebare de bun simt: "Cine are interes ca Romania sa nu se alature celor 23 de state membre UE? "
Un prim raspuns poate fi gasit dincolo de Oceanul Atlantic. Americanii, prin articolul din Washington Post si prin pozitia dura (dar care nu se sustine prin nici o proba) a organizatiei Human Rights Watch (cu sediul la New York), au aruncat anatema asupra a sase state est-europene care au fost sub influenta URSS. Romania si Polonia sint primele vizate, deoarece prezinta avantaje geostrategice pentru SUA, dar mai ales ca in drumul lor spre NATO, si nu numai, au facut tot ceea ce le-au cerut americanii. Pe de alta parte, SUA nu-si doreste o Uniune Europeana puternica, cu 25 de membri, deoarece le-ar putea pune probleme atit pe plan economic, dar in special pe plan militar. Totodata americanii nu pot privi impasibili la restringerea influentei lor asupra statelor est-europene, mai ales asupra celor care sint capul de pod catre zonele de conflict din Orientul Apropiat si cel Mijlociu. Prin apropiata aderare a Romaniei la UE, americanii se simt tradati, atacati si din acest motiv se justifica incercarile lor de a tine Romania in afara Uniunii.
Un al doilea scenariu ii care ca protagonisti pe politicienii ce ne-au condus in ultimii 15 ani. Acestia, in goana lor nebuna pentru cistigarea atentiei Unchiului Sam, au neglijat interesele membrilor vechi ai UE. Un exemplu in acest sens il reprezinta imunitatea soldatilor americani acuzati de crime de razboi fata de Curtea Penala Internationala cu care statul roman a fost de acord. Romania este singura tara care isi doreste sa adere la UE si care a semnat o astfel de intelegere bilaterala cu Washingtonul. Apoi, tot Romania a acordat spatiu aerian avioanelor americane implicate in razboiul din Irak, le-a pus yankeilor la dispozitie baze militare strategice la Marea Neagra, a contribuit cu trupe in Irak si Afganistan si nu este exclus ca, in marinimia lor, guvernantii romani sa se fi oferit chiar sa gazduiasca inchisori CIA fara a lua in calcul efectele desconspirarii lor.
In fine un al treilea scenariu este o simbioza perfecta intre cele doua posibilitati enuntate mai sus.
Totusi, din tot acest scandal Romania poate iesi intarita cu conditia sa nu fi gazduit tortionari CIA, mai ales ca Uniunea Europeana ne-a acordat, deocamdata, prezumtia de nevinovatie, oficialii UE declarind ca nu au nici o banuiala care sa necesite clarificari. Deocamdata.