Vizita noului premier ucrainean, Victor Ianukovici, in Rusia marcheaza, in mod evident, o apropiere a Kievului de Moscova, dupa tensiunile generate de victoria in alegerile prezidentiale din ianuarie 2005 a lui Victor Iuscenko, favorabila integrarii Ucrainei in NATO si UE.
Desi anterior premierul ucrainean a vorbit despre o politica externa multivectoriala (bune relatii atat cu Occidentul, cat si cu Rusia) si despre mentinerea actualei orientari prooccidentale a tarii, in mod simbolic, prima sa actiune de politica externa a fost participarea la summitul informal a sase tari ex-sovietice din statiunea balneara rusa Soci. Ianukovici a promis ca limba rusa va capata statutul de a doua limba oficiala in Ucraina atunci cand coalitia sa va detine o majoritate de doua treimi in Rada.
Premierii rus si ucrainean au convenit asupra coordonarii pozitiilor tarilor lor in cadrul negocierilor de aderare la OMC, precum si asupra faptului ca actualul acord gazier va constitui baza celui de anul viitor si al aderarii cat mai rapide a Ucrainei la Spatiul Economic Unic al CSI, in conditiile in care acordul politic ucrainean care a permis investirea lui Ianukovici in functie nu prevede nimic in legatura cu relatiile tarii cu UE.
Analistul BBC, Steven Eke, sustine ca Ianukovici revine la politica externa din perioada Kucima (cand a exercitat, de asemenea, functia de premier), constand intr-o apropiere moderata de Occident, fara a leza insa interesele Rusiei in regiune. Astfel, mai sustine Eke, prin apropierea de Rusia, Ianukovici spera sa obtina conditii mai favorabile in negocierile foarte dure privind pretul gazelor naturale, stiut fiind ca acordul negociat de predecesorul sau Iuri Ehanurov expira la 31 decembrie.
"Diplomatia gazelor" practicata de Rusia pare a fi realizat, cel putin partial, obiectivele politice acesteia: mentinerea statu-quoului in spatiul ex-sovietic, daca nu chiar o uniune economica a fostelor "republici surori". Sugestiv, presedintele Putin a declarat public, in urma cu cateva luni, ca unul dintre obiectivele fundamentale ruse este "cresterea competitivitatii economice prin indepartarea retelelor comerciale occidentale de granitele Rusiei".