Ce bine e uneori - de fapt, mai mereu - sa fii parlamentar. Ai masina de serviciu cu care sa-ti faci cumparaturile, ai sofer pe care sa-l trimiti dupa ziare, sa vezi ce au mai scris magarii aia de ziaristi despre tine, ai secretara pe care o pui sa-ti faca dimineata cafeluta, ai telefon celular ca sa suni la o linie fierbinte cind te napadeste melancolia, ai laptop, sa mai joci un Quake sau un Solitaire, ca sa treaca mai repede sedintele alea nesfirsite... Daca esti parlamentar ai insa si o pasiune incandescenta pentru calatorii. Unde? Cum unde? Oriunde in lumea asta. Pe toate continentele, daca se poate. In fine, mai putin in Antarctica, pentru ca acolo e prea frig, prea alb si prea putine posibilitati de distractie. Doar n-o sa faci un pocher cu morsele sau cu pinguinii...

Parlamentarii nostri au cheltuit pentru a-si satisface micile curiozitati de turisti politici "infima" suma de 2 milioane de euro, din ianuarie 2005 si pina in octombrie 2006. Date mai recente nu exista, ca doar nu-i floare la ureche sa socotesti cit a costat o plimbare cu camila prin deserturile Siriei sau vreo scalda in Titicaca. Si, daca majoritatea parlamentarilor prefera destinatiile "cuminti", gen Franta si Belgia, exista si destui politicieni cu spirit de aventura care au misunat in perioada mentionata prin state cu rezonante mult mai exotice. Destui sint parlamentarii care au facut plaja pe nisipurile din Oman sau Qatar, au mers la vinatoare de crocodili in Ghana ori Zimbabwe, au creat "grupuri de prietenie" cu pakistanezi sau kurzi.

Vreti sa aflati si cine e campionul absolut al acestor "mici escapade" turistice? Ca numar de zile petrecute "afara" campion absolut e Adrian Severin (182 de zile), dar nici Minodora Clivetti nu e cu mult mai prejos: 168 de zile de turism, probabil politic, dar cu siguranta pe banii statului, adica ai nostri. In ce priveste gradul de cumpatare de care au dat dovada alesii nostri, statisticile ii indica pe reprezentantii PRM drept cei mai risipitori pe meleaguri straine. Deh, tentatiile sint mari si exotice prin Thailanda ori Singapore... In alta ordine de idei, conservatorii sint extrem de plimbareti, 77% dintre parlamentarii acestui partid facind cale batuta prin aeroporturile metropolelor de pe o parte si de alta a Atlanticului. Si conservatorii n-au nici macar scuza colegilor din rindul minoritatilor nationale, care ar putea spune ca isi viziteaza tara de bastina...

Si, pentru ca tot am ajuns la capitolul statistici, ghiciti pentru ce pleaca alesii nostri prin cele strainataturi: la meciuri si alte evenimente sportive! E drept, ambianta e mai placuta pe un stadion decit intr-un muzeu ori intr-o sala de sedinte. Si-apoi, un meci de fotbal intre Jamaica si Belize e un eveniment mondial, nu?

Ce s-ar face distinsii nostri parlamentari daca ar trebui sa plateasca macar jumatate din costul real al deplasarilor facute in strainatate, chipurile "pentru binele tarii"? In unele delegatii politicienii au cheltuit cite 3-4 salarii medii pe economie pentru o singura zi de stat in strainatate. Si asta fara a pune la socoteala costul "micilor" cadouri pe care si le-au facut, de genul ceasurilor elvetiene sau al telefoanelor celulare unicat.