O stire aparuta ieri pe agentiile de presa ne-a aratat cum poate fi influentat turismul unei tari de politica fiscala. Reprezentantii celui mai mare touroperator din lume au anuntat ca nu-si vor mai trimite turistii pe litoralul romanesc in acest an. Principalul motiv al deciziei lor l-a reprezentat lipsa predictibilitatii fiscale din Romania, mai precis incertitudinea valorii TVA care se aplica pe serviciile turistice.
Poate parea o problema de mica importanta faptul ca vreo 8.000 de turisti scandinavi nu-si vor mai petrece concediile pe la noi, dar cifra reprezinta aproape un sfert din numarul de turisti care au ales Romania ca destinatie anul trecut. Mai mult, principalul dezavantaj il constituie nu neaparat pierderile industriei ospitalitatii de la noi, ci faptul ca decizia touroperatorului international este o problema de imagine. ßi asta pentru ce? Pentru simplul motiv ca domnii de la Finante nu au avut o politica fiscala predictibila.
Adica, nu au aplicat niste masuri anuntate si nu au prezentat din timp strategia lor, ceea ce a facut ca firmele care lucreaza in turism sa nu poata sa-si perfecteze contractele care in acest domeniu se fac dintr-un sezon pentru sezonul viitor. Cu alte cuvinte, jocul de a fi sau a nu fi TVA in turism sau cat va fi aceasta taxa a determinat decizia touroperatorului.
Revenind la imagine, in domeniul turismului spre exemplu, trebuie spus faptul ca un astfel de semnal de ocolire a unei tari poate conduce la eliminarea de pe piata turismului mondial. Asta, in conditiile in care Romania cheltuieste anual bani frumosi pentru a participa la targuri internationale de turism pentru a promova oferta turistica autohtona.
Degeaba deci se fac aceste eforturi de promovare, daca Finantele nu se ghideaza dupa o politica clara, daca la nivelul turismului nu s-au luat inca decizii privind taxele si impozitele, daca ne tot punem cenusa in cap deschizand stirile zilnice cu gripa aviara de la marginea marii. Toate aceste balbe manageriale ale mai marilor nostri nu fac decat sa ofere prilejul investitorilor de oriunde sa ne taxeze, in felul lor desigur. Adica sa ne ignore!