Corneliu Ciontu, seful schismaticilor din PRM, care vor sa faca Partidul Popular, va vizita Botosaniul. Cazul ex-peremistilor este o premiera in lumea politica romaneasca, un grup semnificativ de alesi locali sau nationali, au parasit un partid din cauza ca liderul partidului respectiv a luat-o la vale. Pe de alta parte insa oamenii au votat la alegeri PRM. Iar peremistii nu mai au nici un consilier judetean si au mai amas doar cu un consilier local. Cei care au plecat in grup acum vor sa isi faca alt partid, doi consilieri judeteni au parasit PRM imediat dupa alegeri. Viceprimarul Gheorghita, dupa ce a povestit senin ca el nu e traseist politic, s-a mutat la PD, pentru ca a simtit el ca acolo e viitorul lui.
Multi din cei care sustin necesitatea unei legi a migratiei politice se leaga de tirguiala dezgustatoare de dupa alegeri. Cei care au reusit sa ajunga pe lista electorala a unui partid, incep dupa alegeri sa isi rezolve problemele mutindu-se in alta parte. Nu conteaza doctrina sau convingerile, ci doar rezultatul benefic propriei persoane. La rindul lor, partidele ies la racolat membri si rezultatele la un an de dupa alegeri sa zicem, nu mai seamana deloc cu ce a iesit din urnele de votare. Fenomenul se petrece si cu partide intregi, exemplul elocvent fiind Partidul Conservator care a intrat in Parlament, dupa care a devenit Partidul Umanist, cu alta doctrina, alt program etc. Iar zilele astea se pregateste sa fie absorbit de PNL.
Deci practic propulsam niste tipi care, ori sint oportunisti si isi rezolva problemele plecind imediat la alte partide, ori sint o gasca de yesmeni care voteaza cum le spune seful. Iar asta tot oportunism se cheama. Pentru ca nu am auzit absolut pe nimeni, un parlamentar sau un consilier, care sa spuna ca nu i se mai potriveste doctrina unui partid, are alte convingeri si pleaca la alt partid, dar isi da si demisia din functia obtinuta pe lista electorala unde a fost votat la gramada.
Exista cazul peremistilor insa, ei pot argumenta ca un lider de partid poate face ce vrea, daca ar fi putea da afara alesii. Asta este o problema, desi majoritatea celor care au plect din PRM il stiau pe Vadim de trei mandate, cum de s-au prins abia acum ce ii poate capul? Puteau pleca sa isi faca partid inainte de alegeri, de exemplu.
Tot politicianul vine si ne povesteste ca vointa electoratului este sfinta, cind de fapt vedem ca ce votam noi nu mai conteaza absolut deloc.
Si traseismul politic ar putea fi rezolvat tot de votul uninominal. Alegerile fiind axate pe oameni, acei oameni vor fi sprijiniti de un partid si nu partidul - de fapt un sef national sau de filiala - va hotari cine, unde si cum candideaza. Iar avantajul imediat ar fi ca politicienii ar mai putea avea ceva ce lipseste cu desavirsire. Pareri proprii, care pot fi diferite de cele ale sefilor de la partid.